De Hardinxveldse afdeling van De Zonnebloem bestaat 25 jaar.
De Hardinxveldse afdeling van De Zonnebloem bestaat 25 jaar. Peter Venema

25 jaar De Zonnebloem in Hardinxveld

22 januari 2021 om 09:43 Maatschappelijk

H’VELD-G’DAM De Zonnebloem afdeling Hardinxveld-Giessendam bestaat op 23 januari 25 jaar. Een prachtig jubileum voor een vrijwilligersvereniging die zich inzet voor mensen met een fysieke beperking.

door Eline Lohman

Momenteel heeft de afdeling rond de 60 gasten en 26 vrijwilligers. Drie vrijwilligers jubileren mee, zij hebben zich vanaf het begin tot op heden voor deze afdeling ingezet: Hannie Bot, Roos Loeve en Ria van ‘t Verlaat. Hannie Bot had zelfs zitting in het oprichtingsbestuur. Het plaatselijke bestuur bestaat nu uit voorzitter Alie van Lopik, secretaresse Jenny Bilstra, penningmeester Corry Buijk, bezoekwerk Truus Evertse en activiteiten Marian Oevering. Landelijk bestaat Nationale Vereniging de Zonnebloem ruim 70 jaar.

,,Heel veel mensen dragen deze vereniging, die op algemene grondslag is, een warm hart toe”, vertelt Alie van Lopik. De Zonnebloem is een op-en-top vrijwilligersorganisatie en wordt helemaal door vrijwilligers bestuurd. ,,De Zonnebloem is een grote, gezonde en goed georganiseerde vereniging. Een verkeerd beeld heeft mens soms van de Zonnebloem wanneer men denkt dat het een ouderenvereniging is. Dat is niet het geval. Het enige criterium is dat de gasten fysiek beperkt zijn. De leeftijd van onze gasten hier ter plaatse loopt van 35 tot 96 jaar.”

Corona hakt er wel in bij de vereniging, zo ook bij de Hardinxveldse tak. ,,Nu het coronatijd is, kunnen we onze maandelijkse bijeenkomsten niet houden. Onze gasten missen dit heel erg, want in de normale situatie organiseren we iedere maand iets. Bijvoorbeeld een dagreis met een speciale rolstoelbus van Verschoor naar een tuincentrum of een dagtocht naar zee, een bootreis over de Kagerplassen of samen uit eten. Met Kerst een diner bij Kampanje of in De Til en inmiddels onze traditionele Nieuwjaars stamppottenbuffet met muziek in De Lange Wei.”

De vaste stek is de zaal aan de Peulenlaan, de Peulenhof. Daar organiseert de afdeling een bingo voor de gasten of een high tea, bloemschikken of een spelletjesmiddag. Alie: ,,Onze gasten betalen geen contributie. Alleen vragen wij een kleine bijdrage voor bepaalde activiteiten. Wij zijn geheel afhankelijk van giften en van de opbrengst van onze jaarlijkse Zonnebloem verloting, donaties van verschillende instellingen, de Rabo ClubSupport en incidenteel de ING actie ‘Help Nederland Vooruit’. In deze jubileumweek worden volgende week de gasten en de vrijwilligers natuurlijk verrast, want een feestje behoort nu niet tot de mogelijkheden.”

Lees het hele Premium-verhaal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie