John Kleijn uit Hardinxveld-Giessendam met zijn kalender.
John Kleijn uit Hardinxveld-Giessendam met zijn kalender. Privé

Kalender voor goed doel

3 december 2021 om 10:45 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM John Kleijn uit Hardinxveld-Giessendam is een bijzonder initiatief gestart: hij heeft een verjaardagskalender uitgebracht met door hem gemaakte natuurfoto’s. De opbrengst gaat volledig naar het goede doel, Cliniclowns. Een bewuste keuze, vertelt John.

door Eline Lohman

John is hobbynatuurfotograaf en maakt met regelmaat foto’s in de natuur. ,,Ik heb heel wat foto’s op de plank liggen waar ik eigenlijk niks mee deed. Want als ik eenmaal op pad ga in de natuur, dan kom ik zo met een paar honderd foto’s terug. Ik heb wat foto’s in huis hangen en die wissel ik per seizoen, maar dan heb ik nog altijd veel over. Ik liep al een paar jaar rond met het idee om een kalender te maken met daarop mijn natuurfoto’s. Eerder heb ik er niets mee gedaan, maar nu kwam het zo uit.”

Het was best lastig om een selectie te maken van mijn foto’s

John begon aan de monsterklus van het uitzoeken van foto’s voor de kalender. Keuze genoeg, maar teveel keuze bleek ook de valkuil te zijn, want het jaar bestaat tenslotte maar uit twaalf maanden. ,,Het was best lastig om een selectie te maken van mijn foto’s. Ik kon er natuurlijk maar twaalf uitkiezen. Maar het is gelukt. Veel foto’s zijn in de regio gemaakt, maar er zitten er ook wat tussen van daarbuiten. Zo staat er een foto op de kalender van een edelhert, dat vind je hier in de polder natuurlijk niet.”

Het maken van de kalender was een leuk proces, zegt John. ,,Van tevoren had ik er veel over nagedacht, dus ik wist al vrij snel wat ik wilde. Ik heb een drukkerij geregeld, die de kalenders voor mij gedrukt heeft. Ik heb bij de foto’s ook gedichten geschreven, die steeds onderaan de pagina’s te lezen zijn. De ene keer gaat het gedicht over de afbeelding, de andere keer is dat niet zo. Dan zijn de gedichten bijvoorbeeld gebaseerd op het leven.”

CLINICLOWNS De opbrengst gaat helemaal naar het goede doel. Dat vindt John belangrijk, vertelt hij. ,,Het geld dat ik ophaal met de kalender, gaat naar Cliniclowns. Waarom dit goede doel? Cliniclowns zijn er voor iedereen die bang, onzeker, eenzaam of verdrietig is en de kracht van een lach hard nodig heeft. Een zorgeloos moment met Cliniclowns maakt dat zieke kinderen even vergeten dat ze ziek zijn en mensen met dementie of een beperking zich gezien en begrepen voelen. Het haalt de positieve kracht in henzelf naar boven. En dat heeft een blijvend effect.”

Het maken van de kalender smaakt nu al naar meer, merkt de Hardinxveldse natuurfotograaf. ,,Het blijft er denk ik niet bij eentje - misschien ga ik er volgend jaar of het jaar daarop nog een kalender maken. Ik heb genoeg beeldmateriaal, want ik ben al meer dan tien jaar hobbyfotograaf en ben veel in de natuur te vinden. Ik hoop dat mensen door het zien van mijn natuurfoto’s ook zin krijgen om de natuur in te stappen.”

De verjaardagskalender die John maakte, is verkrijgbaar voor € 12.50 per stuk. Via de social media pagina’s van John is de kalender te koop en via het e-mailadres john-kleijn@kpnmail.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie