Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam
Video

‘Activiteiten zorgen voor vermaak en verbinding’

16 januari 2022 om 15:24 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Burgemeester Dirk Heijkoop en oer-vrijwilliger/ondernemer Kevin Faro over het belang van activiteiten in de buurten en wijken.

Voordat burgemeester Dirk Heijkoop terugblikt op het belang van activiteiten, staat hij stil bij de coronatijd in het dorp. Hij spreekt over verwarring en leven tussen hoop en vrees bij inwoners en ondernemers. Maar hij klinkt verheugd wanneer hij vertelt over het ontstaan van een vrijwilligersbank voor vraag en aanbod.

,,Veel mensen en organisaties zijn in onbalans geraakt door het virus”, opent de burgemeester. ,,Maar we zijn met elkaar in gesprek gebleven, al was dat niet altijd even eenvoudig. En dan zijn activiteiten in het dorp, weliswaar tegenwoordig in aangepaste vorm, een welkome afwisseling.” Daarmee maakt hij een mooi bruggetje naar Kevin Faro, betrokken bij diverse activiteiten en evenementen, vrijwillig voorzitter bij de Speel In (voor 6- tot 13-jarigen) en organisator in hart en nieren. ,,Activiteiten zorgen voor vermaak, voor sociale verbinding. Al sinds mijn negende ben ik betrokken bij het organiseren van activiteiten en evenementen. Zoals recent de Sinterklaasintocht en nieuw, in verband met ons 20-jarig jubileum, het Sinterklaashuis in ons dorp.”

BRADERIE EN KOREN De burgemeester herinnert zich het moment waarop hij de activiteiten in het dorp wilde gaan stimuleren. ,,In 2017 bestond Hardinxveld-Giessendam 60 jaar en dat moesten we vieren. In mijn eerste toespraak als burgemeester heb ik toen een oproep gedaan, wat leidde tot een HAGI festival in september 2017. Vanaf dat moment ontstonden er meer activiteiten en voelden meer burgers zich geroepen om actief bezig te zijn. Daarnaast kenden we al de braderie, de optredende koren in de verpleeghuizen en het Moonlight Shopping. Als gemeente zorgen wij er vooral voor dat activiteiten mogelijk zijn en we helpen waar het kan. Met bijvoorbeeld vergunningen of extra capaciteit om initiatiefnemers te assisteren bij hun plannen.”

Deze tijd vraagt wel om creativiteit als het gaat om activiteiten. Kevin zegt daarover: ,,Als we een activiteit veilig kunnen organiseren, dan doen we het. Ik probeer me daarbij voor alle doelgroepen in te zetten.” En tot slot de burgemeester: ,,We willen ook mensen uit een isolement halen en deelnemer laten worden van activiteiten in onze gemeente.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie