Romy de Jager en Saskia van Outheusden zijn twee van de krachten achter Stichting Debster's.
Romy de Jager en Saskia van Outheusden zijn twee van de krachten achter Stichting Debster's.

Stichting Debster’s helpt minima; in Hardinxveld-Giessendam wordt gezicht naar vrijwilliger voor uitgiftepunt

18 februari 2023 om 11:54 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Met een stijgende energierekening en dure boodschappen wordt voor iedereen het leven duurder, maar de groep die erg hard wordt geraakt zijn mensen in een minimasituatie. Debora van der Klei van Stichting Debster’s merkte twee jaar geleden al hoe de komst van het coronavirus de samenleving raakte en richtte Stichting Debster’s op: een stichting die zich inzet voor minimagezinnen en zo de armoede in de Drechtsteden wil bestrijden. Inmiddels zijn al zo’n 1500 gezinnen uit de Drechtsteden lid van de stichting. In Sliedrecht heeft de stichting al een uitgiftepunt, in Hardinxveld-Giessendam wordt nog gezocht naar een vrijwilliger.

door Marjanne Dijkstra

Stichting Debster’s opereert vanuit de woning van Debora. Het is er gezellig en tijdens het gesprek wordt er aangebeld om goederen te brengen. Twee van haar helpende handen zijn Romy de Jager en Saskia van Outheusden. De drie vrouwen weten heel goed wat de stichting doet, Romy en Saskia hebben te maken met een minimasituatie en ook Debora heeft een tijd in die situatie gezeten. Debora vertelt: ,,Stichting Debster’s is door mij opgericht omdat ik steeds meer verborgen armoede merkte in de coronatijd. Al snel kwamen ook Romy en Saskia erbij en verzamelde ik een groter netwerk van vrijwilligers om me heen. Alle vrijwilligers hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en bijna iedereen zit zelf in een minimasituatie. Dat maakt dat er meer compassie is voor de doelgroep van onze stichting, maar ook dat er veel kennis is over regelingen omtrent deze doelgroep.”

HELPEN IN PRAKTISCHE ZIN

De bedoeling is dat Stichting Debster’s minimagezinnen helpt in praktische zin. Romy vertelt: ,,We zijn begonnen met het inzamelen van kleding en speelgoed. We kregen in het begin al enorm veel en zijn dat gaan selecteren op of het heel was en schoon. Ook kregen we op een bepaald moment veel spelletjes en woonaccessoires. Dat zijn dan ook de dingen die we weer kunnen uitdelen. Bij elk pakketje kinderkleding geven we ook een boek, knuffel of dvd. Inmiddels geven we ook hygiëneproducten zoals maandverband en tampons uit en huishoudelijke producten. Een fijne sponsor voor ons was de Zeeman: zij boden aan dat mensen bij hen spullen voor onze stichting konden kopen en doneerden dat aan ons. Het ging dan om shampoo en douchegeld, maar ook handdoeken en theedoeken.”

Belangrijk vinden Romy en Saskia ook het kinderverjaardagenteam: ,,Als moeder haalt dat een hoop van je zorgen weg. We zorgen ervoor dat je een nieuw cadeau en een passend boek krijgt, dat er slingers en ballonnen zijn en eventueel lekkere pannenkoeken om te eten. Voor een kind moet een verjaardag een feestje zijn en als ouder is het heel fijn om je daar niet druk om te moeten maken.” Ook kerst en Sinterklaas is voor de stichting belangrijk. ,,Het eerste jaar hebben we pakketjes gemaakt met een chocoladeletter, strooigoed, een cadeau en een boek, maar afgelopen jaar hebben we een sinterklaasfeest en kerst kunnen vieren. Met kerst zijn we geholpen door school Mühring het het Da Vinci College die kerstpakketjes en kerststukjes hebben gemaakt, We hebben toen voor alle gezinnen ook een gezinsspel ingepakt, iets om samen te doen. Ook hopen we deze zomer weer ons zomerfeest te vieren. We kunnen het niet zonder onze sponsoren en zijn zo blij dat mensen en ook ondernemers aan ons doneren.”

Ook lid worden van Stichting Debster’s? Mail naar info@debstersgo.nl of kijk op de Facebookpagina Stichting Debster’s Geef en Ontvang Dordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie