Jan van Wingerden met zijn kleinkinderen, die allemaal het boek vasthouden, bij de Merwede.
Jan van Wingerden met zijn kleinkinderen, die allemaal het boek vasthouden, bij de Merwede. Familie Van Wingerden

Hardinxvelder brengt kinderboek uit

17 september 2020 om 11:16 Mensen

H’VELD-G’DAM Stilzitten is er voor Jan van Wingerden niet echt bij. De 56-jarige Hardinxvelder heeft naast zijn baan als conciërge op de Koningin Wihelminaschool heel veel hobby’s. En onlangs is zijn allereerste boek uitgekomen.

door Esther Coumans

,,Ik heb eigenlijk nooit de ambitie gehad om te schrijven”, vertelt de geboren Hardinxvelder. Samen met zijn vrouw woont hij sinds vier jaar weer in zijn ouderlijk dorp, na 34 jaar in Sliedrecht te hebben gewoond, waar zijn vrouw vandaan komt. Samen zijn ze de beheerders van het seniorencomplex De Maashof in Hardinxveld-Giessendam. Creatief is Van Wingerden zeker wel. Hij schildert op semi-professioneel niveau en speelt graag orgel.

ILLUSTREREN Een paar jaar geleden kwam de Hardinxvelder in aanraking met kinderboeken. ,,Ik was benaderd om twee boeken te illustreren en toen werd ik een beetje getriggerd door het schrijven. Ik dacht, dat kan ik ook wel.” Vanaf 2013 is Van Wingerden begonnen met schrijven, maar het heeft toen een tijd stilgelegen, totdat hij vorig jaar er weer mee verder ging. In enkele weken had hij het manuscript af. Zijn vrouw verklaart lachend: ,,Ik wist helemaal van niks. Ik dacht wel steeds, wat ben je toch allemaal aan het typen?”

,,Ik vind het een heel leuk kneuterig jeugdboek. Eigenlijk is het best wel spannend”, geeft de schrijver aan. Het boek ‘Misdaad rond het WTC’ speelt zich af aan de boorden van de rivier de Merwede. Drie vrienden ontdekken vreemde dingen en ze gaan op onderzoek uit. De watertoren in Sliedrecht speelt een belangrijke rol. De namen van de hoofdpersonen in het boek komen overeen met de namen van zijn zoon en twee schoonzonen. ,,Eigenlijk spelen alle namen van mijn kinderen en kleinkinderen mee in dit boek.”

TEVREDEN Het manuscript heeft Van Wingerden voor laten lezen aan groep 8 van de Koningin Wilhelminaschool. ,,En dat werd goed ontvangen. Ook de uitgeverij was zeer tevreden. Ze hebben zelfs gevraagd of ik er een serie boeken van wil maken. Dat is natuurlijk fantastisch.”

Het boek verscheen officieel op 29 augustus bij De Banier uitgeverij. Helaas kon door de corona geen feestje plaatsvinden. ,,Het eerste exemplaar heb ik overhandigd aan mijn zoon Erik-Jan.”

Het boek komt op de boekenlijst te staan op verschillende christelijke scholen. En het komt ook te liggen in Museum De Koperen Knop tijdens de expositie Het kinderboek dat van 26 september tot 14 november loopt.

Het boek Misdaad rond het WTC van Jan van Wingerden is in de boekhandel te koop en online. Het ISBN nummer is 9789087183868.

Wil je het hele premium-verhaal lezen? Klik dan hier.

advertentie
advertentie