Willem Arkeraats wil mensen tot denken zetten met zijn columns.
Willem Arkeraats wil mensen tot denken zetten met zijn columns. Richard van Hoek

Nieuwste columnist aan het woord: ‘Ik wil dat de mensen getriggerd worden om na te denken’

6 augustus 2021 om 07:31 Mensen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Columnist Willem Arkeraats (23) filosofeert graag en dat brengt hij tot uiting in zijn columns. Vandaag is zijn derde column in Het Kompas te lezen. ,,Ik vind het gewoon heel erg leuk om te schrijven, daar ben ik wel achter gekomen.”

door Esther Coumans

De jonge Hardinxvelder is sinds april getrouwd en hij bekent dat hij daarvoor weinig tot nooit Het Kompas las. ,,Ik woonde toen nog bij mijn ouders en dan zag ik Het Kompas wel liggen, maar ik bladerde er eigenlijk nooit in. Nu ik met mijn vrouw samenwoon, valt Het Kompas bij ons op de mat en ben ik ‘m gaan lezen en ineens dacht ik, misschien kan ik ook wel voor de krant gaan schrijven.”

Arkeraats heeft de Pabo gedaan en heeft daarna twee jaar voor een groep 8 gestaan. Nu is hij sinds twee jaar aardrijkskundeleraar op het voortgezet onderwijs in Zaltbommel. ,,En ik studeer er nog bij, maar ik hoop over twee jaar klaar te zijn.” Op de Pabo heeft hij onder andere het vak filosofie gehad en daar heeft hij essays geschreven. ,,Ik kwam er achter dat ik schrijven wel heel erg leuk vind en nadat ik in Het Kompas had gebladerd, bedacht ik, zal ik eens een essay van opsturen, met de vraag of het interessant genoeg is om te plaatsen. Toen kwam van jullie uit de vraag of ik een column wilde schrijven.” En zo geschiedde.

,,Ja eigenlijk waren jullie heel positief over mijn essay”, geeft hij aan. ,,Ik moest mijn verhaal alleen lokaler maken, meer op Hardinxveld betrekken en dat heb ik geprobeerd. Super leuk om te doen.” 

De Hardinxvelder denkt goed na voordat hij zijn columns schrijft. ,,Ik probeer juist te schrijven over onderwerpen waar de mensen dan over na moeten denken. Het kan over van alles gaan. Onze maatschappij gaat zo vlug, de krant is toch wel een relaxmoment. Ik wil dat de mensen die de column lezen getriggerd worden om er over na te denken. Dat ze iets hebben om over te filosoferen.”

Op zijn allereerste column kreeg Willem zo’n 25 reacties. ,,Dat was echt heel erg leuk. Mensen wensten mij veel succes en lieten weten dat ze het leuk vonden om ‘m te lezen.” Niet alleen op zijn eerste schrijven kreeg hij reacties, op een oproepje in een Facebookgroep waar hij op zoek was naar typische Hardinxveldse woorden en uitdrukkingen voor zijn column, kreeg hij meer dan 450 reacties. Hij schrijft erover in zijn nieuwste column in deze krant.

Ideeën voor een column heeft hij altijd wel. ,,Ja ik heb altijd wel wat dingen klaar liggen waar ik over zou kunnen schrijven en die ik makkelijk lokaal kan maken. Het kan echt van alles zijn, het is net wat ik op mijn pad tegenkom.”

advertentie
advertentie