Alie van Lopik-de Jong en Peter van Wijngaarden zoeken vrijwilligers en leden.
Alie van Lopik-de Jong en Peter van Wijngaarden zoeken vrijwilligers en leden. Esther Coumans

Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam zoekt vrijwilligers

16 juni 2021 om 07:32 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Om leden zit de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam niet direct verlegen, maar vrijwilligers (en ook nieuwe leden natuurlijk) kunnen ze nog zeker gebruiken. ,,We zijn een beetje aan het vergrijzen”, laat voorzitter Peter van Wijngaarden. ,,We kunnen zeker jongeren gebruiken met een nieuwe visie.

door Esther Coumans

Al sinds de oprichting in 1978 is Alie van Lopik – de Jong lid van de Historische Vereniging. ,,Ja dat is al zeker een hele tijd”, laat ze weten. ,,Ik zat toen niet in het bestuur hoor”, vertelt de eindredacteur van het Mededelingenblad van de vereniging. ,,Maar het was in het begin eigenlijk een soort van actiegroep. De vereniging was opgericht om de gemeente een halt toe te roepen voor het slopen van verschillende panden. Het toenmalige bestuur was van mening dat deze panden behouden moesten worden. In het begin was er veel verweer en tegenwerking.”

ONDERZOEK Peter van Wijngaarden vult aan: ,,We zijn nu echt een vereniging van en voor het onderzoek van de geschiedenis, maar ook voor genealogisch onderzoek. In 1978 is de historische vereniging opgericht. Daarna volgde al snel de Stichting Dorpsbehoud, die zich bezig ging houden met gebouwen en panden en vervolgens kwam museum De Koperen Knop. Er zijn dus in het dorp drie verenigingen die zich met (cultuur)historie bezighouden. Drie poten in een driehoek eigenlijk en er is een goede onderlinge samenwerking.”

De Historische Vereniging telt op dit moment zo’n 850 leden. ,,We hebben zelfs bijna de 1000 leden gehaald”, vertelt Alie. ,,Daar waren we wel trots op hoor en we hoorden ook van andere verenigingen dat zij daar wel een beetje jaloers op waren.” Peter: ,,Een flink deel van de leden woont wel elders. Zij hebben door hun lidmaatschap nog binding met het dorp en het is toch wel een stukje nostalgie voor hen.”

We zijn dringend op zoek naar een goede webmaster

De twee bestuursleden weten heel goed wat ze op zoeken voor de vereniging. ,,We hebben veel vrijwilligers die bijvoorbeeld het mededelingenblad bezorgen, of de etalage in ons pand aan de Peulenstraat verzorgen. Maar we zijn dringend op zoek naar een goede webmaster”, maakt de voorzitter duidelijk. ,,We hebben een hele mooie website, en deze heeft de potentie om nog veel meer mee te doen. Het kost denk ik maar een paar uur in de maand, dus dat valt heel erg mee. Maar ook andere vrijwilligers zijn welkom voor het catalogiseren van de bibliotheek en misschien wel voor mijn functie van voorzitter”, glimlacht hij. Alie kijkt hem aan en zegt: ,,Jij hoeft nog helemaal niet weg als voorzitter hoor. Jij maakt er echt iets van. Je kan ook thuis op je stoel blijven zitten.” Peter geeft aan dat hij veel plezier heeft in de functie van voorzitter. ,,Het blijft een ontzettend leuke baan, maar als een jonger iemand het over wil nemen, dan sta ik daar voor open.” Wel zijn ze beiden van mening dat het belangrijk is dat in ieder geval een paar bestuursleden langer deel uitmaken van het bestuur. Kennis van de geschiedenis van een vereniging is belangrijk, maar we moeten waken voor ‘bedrijfsblindheid. Met nieuwe (jonge) bestuursleden kun je dat voorkomen. Dus nieuwe bestuursleden zijn van harte welkom, het is een leuke club.”

Leden van de vereniging, krijgen voor de €15.- lidmaatschap per jaar twee tijdschriften, twee lezingen en een boekje. Trots toont Alie een aantal van de boekjes die de vereniging al heeft uitgebracht. ,,De onderwerpen zijn heel divers”. ,,De laatste jaren hebben boekjes uitgebracht over onder andere ‘75 jaar vrijheid langs de Merwede & Giessen’, ‘Broodnodig’ , een boek over de bakkers in ons dorp en het jeugdboek ‘Helsluis’. Er zijn zoveel onderwerpen te bedenken om nog boekjes voor uit te geven dat we nog wel even vooruit kunnen. Het is wel heel bijzonder dat het ons elk jaar weer lukt om een boekje uit te geven.” Peter geeft aan dat er nog genoeg onderzoek te doen is voor de vereniging. ,,De vereniging heeft nog veel te doen dus we hopen op veel nieuwe leden en vrijwilligers.”

Info: hv-hardinxveld-giessendam.nl/

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie