Afbeelding
Peter Donk

Terug- en vooruitblikken met...: Journalist Peter Donk

3 januari 2023 om 12:30 Mensen

SLIEDRECHT In deze rubriek Terug- en vooruitblikken met... kijken we zo rond de jaarwisseling met een aantal Hardinxvelders en Sliedrechters terug op 2022 en vooruit naar 2023. Wat waren hun mooie ervaringen en waar kijken ze naar uit? Vandaag journalist Peter Donk.

Hoe kijk je terug op 2022?

,,Voor mij is het jaar bijzonder verlopen. De start was slecht. Ik hoorde kort na de jaarwisseling dat ik kwaadaardige darmkanker had met een tumor naar de blaas. Een operatie volgde drie weken later, waarbij een deel van de darm en de omgeving rond de blaas is weggehaald. Het ging volgens de artsen om een gekapselde tumor van ruim zeven centimeter, die niet open was gegaan. Kort samengevat: geen uitzaaiingen, dus geen chemo en geen stoma. Ik mocht door naar de controle. Bij het horen van de uitslag kreeg ik nog wel mee dat er een tumor op mijn linkernier zit. Daarvoor ben ik nu onder behandeling en is de uitkomst nog ongewis.”

Heb je ergens spijt van?

,,Nee, niet zo zeer ergens spijt van. Sinds ik erg ziek ben geweest, ben ik wel meer van ‘morgen is vandaag’. Ik geniet van elke dag en dat had ik wel eerder mogen doen. Ik werk gemiddeld – nog altijd - 100 uur in de week. Dat zou wat minder mogen, want als journalist-ondernemer sta ik 24 uur per dag aan. Daarbij moet gezegd dat mijn vak mijn hobby is, dus ik doe dat met plezier. Het is een kwestie van alles goed plannen, want ik heb ook nog een vrouw en kind.”

Wat was een indrukwekkend moment in 2022?

,,Voor mij was dat de positieve uitslag na mijn darmoperatie. Een half jaar was ik weg op de redactie van het NOS Journaal en in juni keerde ik (al) weer terug. Online krant Sliedrecht24 bleek mijn beste therapie om weer in de werkmodus te komen. Mijn vrouw Brenda nam geruime tijd de honneurs waar, hetgeen ze voortreffelijk heeft gedaan samen met fotograaf Hans van der Aa. Tijdens mijn ziekte (denkend in ‘morgen is vandaag’ besloot ik in april te beginnen met online krant HG24 ‘Nieuws uit Hardinxveld-Giessendam’. Ook dat is een successtap!”

Wat wil je in 2023 anders gaan doen?

,,Ik hoop op veel plezier in het werk. Zowel in Hilversum als in Sliedrecht. De online krant Sliedrecht24 en de nieuwe online krant HG24 hoop ik verder uit te bouwen. We maken ook podcast en dat is ook waar meer groei in gaat komen. Ik wil komend jaar meer tijd besteden aan mijn andere hobby, mijn mediterrane achtertuin. Dat is er in 2022 soms bij ingeschoten. Komen tot een nog betere verdeling tussen werk en vrije tijd.”

Heb je goede voornemens of doelen voor 2023?

,,Ik wil eigenlijk net zo actief blijven als nu. Nummer 1 staat de gezondheid. Wat staat me nog te wachten betreffende de nier. Daarnaast heb ik nog wat kleinere kwalen, zoals diabetes 2. Dat houdt me bezig. Tegelijk wil ik me voor 100 procent inzetten als journalist, als man en vader én meer genieten met vrienden en familie. Ik denk nu al aan bijvoorbeeld een gezellige zomerbarbecue achter op het terras bij ons huis. Genieten van de mooie dingen.”

Peter Donk (56) is journalist en programmamaker voor NOS Journaal en eigen mediabedrijf Peter Donk Productions met online kranten Sliedrecht24 en HG24.

advertentie
advertentie