Robert Philippo, Jan Visser, Riet Visser en Ria Visser.
Robert Philippo, Jan Visser, Riet Visser en Ria Visser. Richard van Hoek Fotografie

Het bijzondere levensverhaal van de Sliedrechtse familie Den Uil na oproep van Hardinxveldse Robert Philippo in Het Kompas

6 mei 2023 om 12:40 Mensen Tips van de redactie

HARDINXVELD-GIESSENDAM ,,Mijn vader zei ‘dat is het verhaal van ma’. Ik herkende in het verhaal ook mijn oma en ben gaan bellen.” Aan het woord is Ria Visser, die reageerde op een oproep van Robert Philippo die eerder in deze krant een oproep deed van Malorie den Uil die namens de Franse tak van de familie Den Uil op zoek was naar familie in deze regio. En die vond ze in Ria en Bas Visser en hun ouders Jan en Riet. 

door Marjanne Dijkstra

Het avontuur begon toen Robert Philippo, die genealogisch onderzoek doet, werd benaderd door de Française Malorie den Uil. Zij was benieuwd of er nog familie in Nederland was en wilde daar graag contact mee. Een zoektocht voor Philippo begon.

Malories opa Teunis den Uil en Ria’s oma Hendrika den Uil zijn broer en zus en hebben geen gelukkig levensverhaal. Hun vader Aart trouwde in 1908 met Pieternella de Waard. Aart werkte in de baggerindustrie en was voor zijn werk veel van huis en vaak in Frankrijk. Ze hadden drie kinderen, naast Hendrika en Teunis ook nog zoon Adriaan. In 1918 sloeg het noodlot toe: Pieternella overleed aan de gevolgen van de Spaanse griep. Ze was op dat moment zwanger van haar vierde kind en liet drie kinderen onder de tien jaar achter. Haar man Aart was op dat moment in het buitenland en de kinderen bleven ontredderd achter en werden tijdelijk ondergebracht bij familie. 

Ik denk dat deze gebeurtenissen haar wel hebben gevormd

Jan Visser vertelt: ,,Mijn moeder moest al op haar 12e gaan werken, ze was dienstmeid bij bakker Prins in Sliedrecht. Mijn opa Aart vertrok met zijn zoons naar Frankrijk. Het was toen crisis en ze konden daar allemaal aan het werk. Veel contact is er nooit geweest tussen mijn moeder en haar vader en broers.” Dochter Ria voegt toe: ,,Mijn oma had het er nooit over. Ik denk dat deze gebeurtenissen haar wel hebben gevormd. Ze was heel lief, maar niet echt een familiemens. Pas in de laatste jaren voor haar dood, ze werd 100, had ze het veel over haar vader en broers.”

De Sliedrechtse familie Den Uil vindt het erg leuk dat Malorie vanuit Frankrijk de zoektocht naar hen heeft opgezet. Ria: ,,Ik vind het leuk dat ik nu een achternichtje ken, waarvan ik niet precies wist van haar bestaan. We hebben regelmatig contact via internet en we sturen berichtjes en foto’s. Ik spreek geen Frans en zij geen Engels, dus dat geeft soms nog wel wat uitdagingen.” Ook Jan Visser vindt het mooi dat deze tak van de familie contact zoekt. ,,Zelf werkte ik ook in de Baggerindustrie en was ook eens in Frankrijk. Ik zou toen met iemand bij mijn oom langsgaan, maar dat liep toen anders. Het contact tussen mijn moeder en haar broers was heel minimaal, dus dat het nu zo loopt vind ik mooi.”

Geïnteresseerd in het eerdere verhaal dat verscheen in deze krant? Kijk hier: https://www.hetkompashardinxveld-giessendam.nl/lokaal/historie/901792/nazaten-van-de-familie-den-uil-gezocht-in-hardinxveld-giessenda

Marjanne Dijkstra
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie