Afbeelding
Waterschap Rivierenland
Met video’s

Update hoogwater: gladheid op de dijken

7 februari 2021 om 13:05 Natuur en milieu

H’VELD-G’DAM De volle uiterwaarden zijn een indrukwekkend gezicht, gevaar voor de dijken is er niet. Waterschap Rivierenland roept op om drukte te vermijden op dijken en kades. Verschillende gemeenten roepen op om voorzichtig te zijn op de dijken of sluiten dijkwegen af. Door sneeuwval zijn de dijken glad, blijf thuis als de wegen niet veilig zijn. Houd afstand, vanwege corona en zodat de mensen hun werk kunnen doen. Ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden, zodat dieren een goed heenkomen kunnen zoeken.

Dijkgraaf Co Verdaas woont zelf buitendijks en praat iedereen kort bij in onderstaande video. Helemaal onderaan een video over hazen die worden gered. 

(Tekst gaat onder de video verder)


De Rijn bij Lobith stijgt niet meer, de waterstand is vandaag en morgen stabiel op 14,45m +NAP. Het zal nog dagen duren voordat de rivier merkbaar zakt. Over twee dagen passeert de piek Gorinchem, waar het water snel naar zee verdwijnt maar waar nu toch ook de uiterwaarden vol staan. In de Noordwaard achter Werkendam staat het water nu een meter hoger dan gebruikelijk. Sinds gisteren stroomt natuurgebied Avelingen vol.

(Tekst gaat onder de foto verder)

Avelingen stroomt vol
Zaterdag steeg de Merwede zo hoog dat natuurgebied Avelingen begon vol te stromen. (Foto Waterschap Rivierenland
Noordwaard hoog
De Noordwaard is goed vol, maar de drempel met de Merwede zal niet overstromen. (Foto Waterschap Rivierenland.

Maas 1blijft op een verhoogde waterstand van ruim 10m +NAP bij Sambeek-Beneden. Uiterwaarden staan vol, stuwen staan nog steeds open in Grave en Lith. Dat geldt ook voor de stuwen op de Nederrijn bij Driel en Amerongen, en op de Lek bij Hagestein.

Staatsbosbeheer sloot de Avelingen bij Gorinchem af voor publiek, om de natuur rust te gunnen op droge grond. Tussen Ophemert en Vuren sloot de gemeente West-Betuwe de Waaldijk af voor verkeer, om het wild de kans te geven de uiterwaarden te ontvluchten. Soms zitten dieren klem op een laatste eilandje. Zo vonden collega’s van muskusrattenbeheer zaterdag bij Echteld 16 hazen op een eilandje dat ging overstromen. Ze konden 12 hazen naar een hogere vluchtplaats leiden, de vier laatste hazen werden gered en over de Waaldijk losgelaten.


advertentie
advertentie