Afbeelding
Archief BDUmedia

Gemeente onderzoekt woonplicht bij nieuwbouw

20 januari 2021 om 09:44 Nieuwbouw

H’VELD-G’DAM Om te voorkomen dat nieuwbouwhuizen in de toekomst tegen torenhoge prijzen verhuurd of doorverkocht worden, onderzoekt de gemeente de invoering van een zogenoemde zelfbewoningsplicht. Huizenkopers worden daarmee verplicht om zelf in het gekochte huis te gaan wonen. Op die manier moeten beleggers en huisjesmelkers van de Hardinxveldse woningmarkt geweerd worden.

door Ward den Besten

Het college van burgemeester en wethouders heeft dat laten weten op vragen van de SGP. De partij maakt zich vanwege de krapte op de woningmarkt zorgen om de betaalbaarheid van de woningen in Hardinxveld. Vooral (jonge) mensen die voor het eerst een huis willen kopen, hebben moeite om een woning te bemachtigen.

Het Financieele Dagblad meldde in augustus dat tot dan toe ongeveer twintig gemeenten een woonplicht voor nieuwbouw hanteren, waaronder niet alleen grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag, maar ook kleine gemeenten zoals Nieuwkoop, Bergeijk en Bernheze.

Het Hardinxveldse college laat verder weten dat er ook ,,andere mogelijkheden verkend worden om de sociale koopwoningen sociaal te houden en ervoor te zorgen dat er sociale koopwoningen worden bijgebouwd’’. Welke maatregelen dat zijn, is niet bekend.

Het plan om Hardinxvelders voorrang te verlenen bij het toekennen van een sociale huurwoning binnen de eigen gemeente is wel losgelaten. Directeur-bestuurder Elisabeth ter Borg van woningcorporatie Fien Wonen zei een jaar geleden dat de noodzaak van een zogenoemde woonplaatsbeginsel onderzocht wordt. Gevraagd naar hoe dat ervoor staat, antwoordt de gemeente dat ,,de provincie heeft aangegeven dat er geen grote wachtlijsten zijn” en om die reden ,,er geen apart beleid gevoerd’’ hoeft te worden. Ook in de afspraken die de gemeente, Fien Wonen en de huurdersvereniging onlangs voor dit jaar hebben gemaakt over de sociale huisvesting, staat niets over een woonplaatsbeginsel.

De gemeente laat verder aan de SGP weten dat er tot 2030 bijna 1600 nieuwe woningen in Hardinxveld op de planning staan. Het gaat in totaal om 16 projecten, waarvan 10 op korte termijn. De gemeente heeft als doelstelling om minimaal 81 woningen per jaar te bouwen. Maar het college geeft tegelijk aan dat dat aantal vorig jaar niet is gehaald en ook in 2021 hoogstwaarschijnlijk niet gehaald wordt.

advertentie
advertentie