Afbeelding
Archief BDU

Geen carbidschieten, wel klokkenluiden

Politiek

H’VELD-G’DAM In Hardinxveld gaat op oudejaarsdag ook het carbidschieten niet door. De organisatie achter het carbidschieten aan de Polderweg in ‘t Oog ziet er van af vanwege de strengere coronamaatregelen.

door Ward den Besten

Nadat vorige week de zware lockdown is ingegaan, is er overleg geweest met de gemeente. Die laat weten het te waarderen dat de mensen van de organisatie hun verantwoordelijkheid hebben genomen.

Vuurwerk mag dit jaar ook niet worden afgeschoten vanwege een landelijk vuurwerkverbod. Dat betekent dat er in het dorp weinig geknald zal worden tijdens oud en nieuw. Wel is er vanuit de gemeenteraad een voorstel gedaan om de kerkklokken om middernacht te laten luiden. Zowel het CDA als de SGP heeft de burgemeester gevraagd of hij daarvoor de Hardinxveldse kerken wil benaderen.

SGP-raadslid Arie van den Berg ziet het luiden van de kerkklokken als een teken van saamhorigheid. ,,Dat we toch iets gezamenlijks hebben.’’ Ook Timon van Zessen van het CDA sluit zich daarbij aan. Hij noemt het een ,,teken van hoop en van verwachting, omdat het toch een heel bijzonder jaar is geweest’’. Ook ziet Van Zessen het als een soort vuurwerkalternatief.

Burgemeester Dirk Heijkoop zegt het ,,een heel mooi gebaar’’ te vinden. Hij benadrukt dat de kerkklokken niet van de gemeente zijn en dat hij de scheiding tussen kerk en staat graag in stand wil houden, maar dat hij het verzoek zeker wil doorgeven aan de kerkbesturen. Wel wijst hij erop dat de kerkklokken naast religieuze doeleinden doorgaans alleen worden gebruikt bij dreigend gevaar. ,,Maar die afweging laat ik graag bij de initiatiefnemers.’’

Carbidschieten in Hardinxveld is officieel niet verboden dit jaar. Als er bussen groter dan 50 liter worden gebruikt, moet daarvoor wel een ontheffing worden aangevraagd. De organisatie achter het carbidschieten aan de Polderweg was de enige die dat had gedaan, laat de gemeente weten.

advertentie
advertentie