Afbeelding
SHe Fotografie

Bruggen bouwen in de Techloods

22 oktober 2019 om 12:31 Onderwijs

H'VELD-G'DAM De oude bibliotheek in Boven-Hardinxveld heeft een nieuwe functie. Het gebouw is getransformeerd tot Techloods, een lokaal waar basisschoolleerlingen kennis maken met technische vakgebieden. ,,Onderwijs en ondernemers komen samen in de Techloods."

door Suzanne Heikoop

Bij binnenkomst is het duidelijk wat er vandaag op het programma staat. De zaag- en schuurgeluiden zijn niet te missen. Groep 6 van de Merwedeschool is dit uur aan de beurt en Mees (10) en Julia (9) staan naast elkaar te werken aan het dek van een miniatuurboot. Julia: ,,We plakken een papieren patroon op hout, zagen dat uit en schuren daarna het papier er weer af. Er ligt al een ijzeren bodem klaar, daar plakken we het houten dek en stuurhut op. Dan moet er nog een dingetje voor aandrijving onder en een zonnepaneeltje op. Uiteindelijk kan het solarbootje varen op zonne-energie." Vandaag is de vijfde keer dat de kinderen aan het bootje werken. Mees: ,,Het is heel leuk hier, net een soort lab. Op school werken we alleen maar, nu mogen we iedere week iets creatiefs doen. De Techloods is het leukste van school!" Of de leerlingen na de basisschool voor een technisch vervolg gaan? Mees: ,,Misschien ga ik wel naar een techniekschool, maar ik weet het nog niet zeker." Julia zou sowieso wel naar een creatieve school willen. ,,Ik was pas met mijn broer op de open dag van Fortes en dat leek me een leuke school. Daar heb je ook veel creatieve vakken. Later wil ik taarten gaan maken of kleding gaan ontwerpen. Architect lijkt me ook wel leuk. Dat is allemaal wel creatief." In de Techloods hebben de kinderen ook nog grote plannen. ,,We zouden nog wel een laptop uit elkaar willen halen. Daar schijnt goud in te zitten!"

De klas is bij binnenkomst opgesplitst. De ene helft werkt met meester Frank aan het bootje, de andere helft bouwt bruggen en robots bij meester Robbert. Na twee weken wisselen de groepen. Braiden en Kelsey bouwen een brug zonder schroefjes. Braiden: ,,We hebben alleen wat latjes gekregen. Door ze op de goede manier op elkaar te leggen, komt de brug omhoog. Hier wil het alleen nog niet helemaal lukken." Kelsey leest de instructies nog een keer door en blijft schuiven met de latjes. ,,Je moet de brug precies leggen, want anders wordt het geen brug meer. Het is best ingewikkeld, maar dat maakt het ook wel leuk."

Robbert Donk, meester op de Merwedeschool, is samen met collega Frank op dinsdag uitgeroosterd om de bovenbouwklassen te begeleiden. ,,Het idee voor de Techloods ontstond een paar jaar terug op onze school. Toen toenmalige wethouder Van Houwelingen belde of we de oude bibliotheek konden gebruiken, hadden we ook de ruimte om het te realiseren. We zochten samenwerking met Bouwmensen, de gemeente, het Omnia College, Fortes Lyceum en Gymnasium Camphusianum. Ook heel veel ondernemers boden hulp door materialen, tijd en geld beschikbaar te stellen. De leerstof komt uit het voortgezet onderwijs, we stellen dat naar beneden af, al is dat in sommige gevallen niet eens nodig."

Het doel van de Techloods is om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met technische vakken. ,,Ze weten vaak niets van techniek. Hoe kan je dan een keuze maken voor een technische vervolgopleiding? In het lesuur krijgen de leerlingen een heel breed aanbod, puur om kennis te maken met vakgebieden. Daarnaast valt het ook samen met andere schoolvakken. Om handleidingen te snappen moet je begrijpend kunnen lezen, rekenen en meten komt ook meer dan eens van pas. Van een ondernemer kregen we een 3D-printer. Wielen worden geprint en het autootje wordt van hout gemaakt, maar dan komt het moeilijkste gedeelte; zorgen dat het geprinte asje ook past. Probleemoplossend denken wordt dus ook flink gestimuleerd."

Nu wordt de Techloods alleen nog maar gebruikt door de Merwedeschool. Robbert:,,We hopen dat er meer scholen aansluiten. Ook buitenschoolse activiteiten, zoals een techniekclub, zou heel leuk zijn. Wat mij betreft mogen zelfs ouderen de locatie gaan gebruiken. We hebben een prachtige ruimte, die moet voor iedereen beschikbaar zijn! Ook qua faciliteiten is er nog veel ruimte voor uitbreiding. ,,We willen er nog wat hoeken bijmaken, zoals duurzaamheid of infra. Ook kunnen we wat buitenruimte daarvoor gebruiken. Er is gekozen om heel basaal te starten en vanuit daar verder te kijken. De ideeën zijn er al volop! We willen een basis bieden voor toekomstige timmermannen tot TU-studenten, maar vooral een technische en creatieve basis voor het leven meegeven."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie