Foto van de fietskeuring in 2019.
Foto van de fietskeuring in 2019. Frans Moen

Verkeersexamens in Hardinxveld-Giessendam

25 mei 2021 om 09:15 Onderwijs

H’VELD-G’DAM Je rijdt door het dorp onder schooltijd en komt onderweg veel fietsende kinderen in felgekleurde hesjes tegen. De kans is groot dat je dan op de route van het schoolverkeersexamen rijdt. Op donderdag 3 en vrijdag 4 juni mogen de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Hardinxveld laten zien of ze zich veilig door het verkeer bewegen.

Vorig jaar ging het schoolverkeersexamen niet door, maar Veilig Verkeer Nederland, afdeling Merwedestreek is bezig met een inhaalslag. Frans Moen vertelt: ,,Door het coronavirus konden we vorig jaar de praktijkexamens van de groepen 7 niet afnemen. Daarom nemen we dit jaar van alle basisscholen in Hardinxveld zowel de praktijkexamens van groep 7 en groep 8 af. Het theoretische deel is al geweest, dat is door de scholen zelf geregeld.”

Op donderdag 3 juni fietsen de bovenbouwers van Beneden-Hardinxveld hun schoolverkeersexamen, op vrijdagmorgen 4 juni zijn de Boven-Hardinxveldse leerlingen aan de beurt. ,,In totaal doen circa 400 leerlingen mee, zo’n 300 in Beneden- en 100 in Boven-Hardinxveld. Het praktijkexamen bestaat uit twee delen; de fietskeuring en het afleggen van een route. Bij de keuring van de fietsen kijken vrijwilligers, vaak in samenwerking met de politie, of de fietsen veilig zijn. Werken de remmen, heeft de fiets een goed werkende bel? Vervolgens leggen ze een route af. Zo’n twaalf vrijwilligers nemen plaats langs de kant van de weg en kijken of de leerlingen veilig fietsen en bijvoorbeeld wel hun hand uitsteken.”

Moen heeft zelf ook jaren als vrijwilliger langs de weg gestaan. ,,Soms zag ik er weleens één voorbij komen die zich tijdens het examen keurig gedroeg, maar de week erna weer lak had aan alle verkeersregels. Bij de meesten zien we echter dat het schoolverkeersexamen wel degelijk effect heeft op de veiligheid van de kinderen en medeweggebruikers. Door de leerlingen op een veilige manier vertrouwd te maken met het verkeer van hun eigen omgeving, pikken ze later onveilige situaties op minder bekend terrein makkelijker op. We proberen ze bewust te maken van hun acties in het verkeer en ze serieus met hun medeweggebruikers om te laten gaan. Opletten, hand uitsteken, aan de goede kant van de weg blijven, het hoort er allemaal bij. We zetten ons in om het verkeer in ons dorp een stukje veiliger te maken en hopen dat iedereen daar aan mee wil werken.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie