Afbeelding
Gijsbert Ambachtsheer

Column: Geroepen op de werkvloer

11 april 2024 om 10:31 Overig Kompas-columns

In de advertentie die bij deze titel hoort was het niet een collega die riep, maar God. Mijn beeld is dan direct een net iets te harde ‘HE!’ uit de hemel, maar er zal wel iets anders mee bedoeld worden. De adverteerder in kwestie heeft “de passie om door middel van eigentijdse seminars en trainingen mensen te inspireren en te helpen bij het vinden van hun bestemming zoals God met hun leven heeft bedoeld.”

Nu is dit een geestelijke variant, maar ik stuitte ook op een ander betoog waarin werd opgeroepen om, in plaats van geld, de mensen weer belangrijk te maken binnen een organisatie. Instemmend knikte ik, om er vervolgens achter te komen dat de auteur een strategie verkocht om dit hele veranderingsproces in gang te zetten.

Uw schrijver begint een beetje moe te worden van zulke teksten. Het komt vaak best wel hoogdravend over en mijn gedachten gaan uit naar al die werknemers die dagenlang onder een systeemplafond moeten luisteren, terwijl de trainer het zoveelste persoonlijkheidsmodel op een whiteboard aan het tekenen is. Om mijn zuurgraad te beperken had ik hier nog wat nuances toegevoegd, maar die zijn helaas door de hond opgegeten.

Ik zou het mooi vinden als zulke advertenties weer teruggaan naar de kern; namelijk dat ondernemen gaat om geld verdienen, waarmee je de economie en dus ook mensen draaiende houdt. Helemaal niks mis mee, maar er schijnt tegenwoordig altijd een soort sausje overheen te moeten om het beter te kunnen verkopen. Steeds weer hoop ik op wervende teksten die de essentie van al het betaalde werk bevatten, namelijk: Hoe krijg ik geld uit iemand anders zijn broekzak, in mijn vestzak. Dit klinkt cynisch, maar laat het maar even bezinken tot het is aangekomen op de Ja-dat-is-eigenlijk-wel-waar-verdieping. Een voorbeeld van zo’n tekst zou kunnen zijn: “Ik denk dat ik wel iets te melden heb, maar vaak doe ik maar wat, omdat ik ook gewoon de hypotheek moet betalen”. Of: “Kijk eens of het mogelijk is om je op je werk wat normaler te gedragen. Hier is een tikkie voor dit advies.”

Hierbij beloof ik dan ook dat ik me bij zo’n reclame direct zal aanmelden voor de bijbehorende cursus, en dat ik er achteraf niet weer een flauw stukje over zal schrijven.

Rest mij alleen nog u te wijzen op de website http://schrijvenmetgijs.nl, waar u artikelen vindt die een blijvende impact zullen hebben op uw carrière en persoonlijke leven!

advertentie
advertentie