Tristan van Wijngaarden (l) en Mitchel de Haas (r) maken een promotiefilmpje voor techniekhavo.
Tristan van Wijngaarden (l) en Mitchel de Haas (r) maken een promotiefilmpje voor techniekhavo. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Leerlingen techniekhavo maken promotievideo

Overig

GORINCHEM / H’VELD-G’DAM Zit je in groep acht en wil je iets meer met je handen doen? Calvijn, Gilde Vakcollege Techniek en Lyceum Oudehoven, onderdeel van Stichting CVO-AV, hebben misschien de uitkomst: techniekhavo! Tristan van Wijngaarden en Mitchel de Haas zitten in de vierde klas en maken de promotievideo voor deze nieuwe vorm van onderwijs.

Ze behoren tot de allereerste volledige klas van techniekhavo, zijn begonnen op Calvijn en zitten inmiddels in de vierde van Lyceum Oudehoven. Tristan van Wijngaarden en Mitchel de Haas (beide 16) vinden het leuk om bezig te zijn en kozen daarom voor technisch onderwijs. ,,Mijn ouders zeiden dat ik er eens moest gaan kijken”, vertelt Tristan. ,,Ik zag dat je dingen met je handen kunt doen en technische kennis kan in de toekomst handig zijn, dus ik ben, net als Mitchel, naar techniekhavo gegaan. We hebben op Gilde Vakcollege Techniek de technieklessen gevolgd om ons goed voor te bereiden op het praktijkvak O&O in de bovenbouw. Techniekhavo is in de bovenbouw te volgen in de profielen Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek.”

WERKEN AAN EEN OPLOSSING Spijt van hun keuze hebben de jongens niet. Mitchel vertelt: ,,In de onderbouw kregen we verschillende soorten opdrachten met elektronica, metaal, voertuigen, installatie en houtbewerken. Vierdejaars leerlingen krijgen het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O), waarin we opgebouwde kennis mogen toepassen. We krijgen een probleem van een bedrijf in de technische sector voorgeschoteld. In samenwerking met het bedrijfsleven werken we vervolgens aan een oplossing.” De jongens hebben een iets andere opdracht dan hun klasgenoten. Tristan: ,,Wij hebben onze school als opdrachtgever en zijn toevallig zelf de specialist. Onze opdracht is echter wel wat groter gebleken, maar niet minder leuk.”

Ik wist er nog niet zoveel van, dus heb de afgelopen tijd veel geleerd

De jongens maken een promotiefilmpje voor techniekhavo. Tristan: ,,We hebben gefilmd op alle drie de scholen en verschillende docenten, leerlingen en projectleiders geïnterviewd. Ook hebben we met een drone gevlogen. De beelden zijn gemonteerd tot een filmpje dat kinderen uit groep 8 een goede indruk van techniekhavo moet geven. Verschillende mensen van de school hebben wat wijzigingen doorgestuurd en ook die moeten we verwerken. Ik wist er nog niet zoveel van, dus heb de afgelopen tijd veel geleerd.” Mitchel had al wel ervaring met het maken en monteren van beelden. ,,Mijn vader fotografeerde en filmde hobbymatig. Mijn broer en ik zitten in de topsportwereld, dus bij wedstrijden stond hij met zijn camera vooraan. Toen hij 2,5 jaar terug overleed, kreeg ik zijn apparatuur en ben ik ermee gaan oefenen. Ik vind het leuk om met deze opdracht de talenten en de spullen die ik van mijn vader heb gekregen te mogen gebruiken. Ik heb er ook echt veel van geleerd.”

Als het filmpje af is, wordt het gedeeld via de websites en sociale media van de scholen; www.cvo-av.nl.

advertentie
advertentie