Afbeelding
Foto Pexels

Goede koffie is het halve werk – de beste koffiemachines op kantoor

16 mei 2022 om 12:30 Partnercontent

Voor de gemiddelde Nederlander is een goede kop koffie op het werk geen overbodige luxe. We zijn immers wereldkampioen koffiedrinken en een groot aantal van onze dagelijkse koppen koffie wordt op het werk genuttigd. Het is dan ook niet zo raar dat luxe koffiezetapparaten of volautomatische koffiemachines een positieve invloed hebben op de bedrijfscultuur. Maar, welke invloed is dit precies en wat zijn de beste apparaten voor op het werk?

Waar moet een koffiemachine op het werk aan voldoen?

Wat de beste koffieautomaat is voor op kantoor, is afhankelijk van verschillende factoren. Een bedrijf met slechts drie werknemers heeft andere behoeften dan een groot kantoor dat uit meerdere verdiepingen en vergaderruimtes bestaat. Ga je voor standaard koppen zwarte koffie, een instant koffieapparaat of kies je voor volautomatische koffiemachines?

De grootte van het bedrijf

Het aantal werknemers dat op kantoor werkt en de hoeveelheid klanten die het bedrijfsgebouw bezoeken, vormen een belangrijk aandeel in het kiezen van het juiste koffiesysteem. Zo zijn er veel leveranciers die hun volautomatische koffiemachines categoriseren op basis van het aantal koffiedrinkers. Deze apparaten zijn veelal uitgerust met een waterreservoir, dat bepaalt hoeveel kopjes koffie gezet kunnen worden voordat het water moet worden aangevuld. Daarnaast zijn er zelfs apparaten die aangesloten kunnen worden op de waterleiding, waardoor de toevoer van water eenvoudig geregeld kan worden.

Soort koffie

Als je als modern bedrijf mee wil gaan met de tijd, is het slim om het personeel meerdere koffie-opties te bieden. Zo zijn er volautomatische koffiemachines en apparaten die met cups werken, die een ingebouwde melkopschuimer bevatten. Hierdoor kunnen werknemers binnen een handomdraai een luxe cappuccino, latte macchiato of koffie verkeerd zetten. De volautomatische koffiemachines kunnen bovendien met slechts één druk op de knop koffie zetten van versgemalen koffiebonen.

Snelheid & gemak

Met meerdere werknemers op kantoor is het fijn wanneer het zetten van koffie niet te veel tijd in beslag neemt. Dit betekent echter niet dat je hoeft in te leveren op smaak. Naast apparaten die slechts één kopje per keer kunnen maken, zijn er ook volautomatische koffiemachines waarmee je twee koffies, cappuccino’s of latte macchiato’s tegelijk kunt zetten. Bovendien is het proces bij deze koffiemachines volledig geautomatiseerd. Wel dien je bij de aanschaf rekening te houden met het onderhoud, dat ook wat tijd in beslag kan nemen. Daarnaast moeten het melk- en waterreservoir regelmatig worden bijgevuld.

Wat is de invloed van goede koffie op de werkvloer?

Dat volautomatische koffiemachines de investering waard zijn, wordt bewezen door de positieve invloed die goede koffie op werknemers heeft. Koffie is dan ook meer dan slechts een onderdeel van het ochtendritueel van werkend Nederland. Er is zelfs aangetoond dat het kan helpen om positiever tegen zaken aan te kijken; een instelling waar je als bedrijf zeker wat aan hebt.

Verbeterde productiviteit

Een goede dosis cafeïne kan bijdragen aan een verbeterde alertheid en concentratie. Door te investeren in kwaliteitskoffie op de werkvloer, investeer je dus indirect in de productiviteit van je werknemers. Een versgemalen bonenkoffie uit een volautomatische koffiemachine kan zorgen voor een nieuwe dosis energie, die zorgt dat werknemers beter presteren op de werkvloer.

Goede indruk op klanten

Wanneer klanten of cliënten je bedrijf binnenlopen voor een gesprek, een vergadering of een mogelijke samenwerking, wil je natuurlijk een goede eerste indruk maken. Met een kop koffie geef je indirect het visitekaartje van je bedrijf af. Dankzij volautomatische koffiemachines kun jij klanten verschillende soorten koffies aanbieden, gezet van versgemalen bonen én verse melk. Dit is een mooie manier om te laten zien dat jouw bedrijf voor kwaliteit staat en waarde hecht aan zijn klanten en personeel.

Stimuleert teamgevoel en onderlinge relaties

Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van koffie op het werk kan bijdragen aan een betere samenwerking. De studie toonde aan dat de teamleden die koffie dronken een positiever beeld hadden van elkaar en productiever leken te zijn. Ook wisten ze hun aandacht beter te richten op het onderwerp dat ze moesten bespreken, dan de groep die geen koffie dronk.

Hoewel teamwork en samenwerking belangrijke aandachtspunten zijn, mag het sociale aspect zeker niet vergeten worden. Goede koffie kan bijdragen aan een betere sfeer en tevreden werknemers. Professionele koffieautomaten of volautomatische koffiemachines zijn niet alleen verantwoordelijk voor smaakvolle kwaliteitskoffie, maar vormen vaak ook de plek waar werknemers een praatje met elkaar maken. Een positieve sfeer op het werk en een fijn werkklimaat zullen je bedrijf alleen maar ten goede komen.

Dat er in Nederland op het werk veel koffie wordt gedronken is geen geheim. Het is echter meer dan een bakkie troost waarmee je de dag goed begint. Verschillende onderzoeken tonen aan dat goede koffie een positieve invloed heeft op de bedrijfscultuur. De betere werksfeer, hogere productiviteit en verbeterde klantrelaties maken duidelijk dat kwaliteitskoffie niet mag ontbreken op de werkvloer. Het is dan ook van belang om als bedrijf op zoek te gaan naar professionele koffieautomaten, zoals volautomatische koffiemachines, die het werkklimaat naar een hoger niveau tillen. Het investeren in goede koffie is dan ook een investering in je werknemers én je bedrijf. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie