Afbeelding
Foto door Ivan Babydov via Pexels

De Limiet van de Bitcoin-blokgrootte – Wat is Het?

4 november 2022 om 07:35 Partnercontent

Vraag je je af wat de limiet van een Bitcoin-blokgrootte is? Lees dan dit artikel om alles te weten te komen over het limiet van de blokgrootte van Bitcoin.

De blokgroottelimiet is de configuratiefunctie die het Bitcoin-blokvolume en daarmee het aantal verifieerbare transacties in het netwerk binnen 10 minuten beperkt. Hoewel deze digitale asset bij zijn lancering deze functie niet had, voegde Satoshi Nakamoto een blokgroottelimiet van 1 megabyte toe toen hij nog de hoofdontwikkelaar van het project was. Dankzij deze upgrade konden er nu drie tot zeven transacties plaatsvinden in een seconde, afhankelijk van de omvang van de transacties. 

De blokgroottelimiet in dit digitale geld werd in 2017 vervangen door een door het netwerk aanbevolen gewicht van 4 miljoen waarde-eenheden. Dit veranderde de manier waarop gegevens in blokken geteld werden, omdat sommige gegevens uit meer geheugen bestonden dan andere. 

Als gevolg hiervan kunnen Bitcoin-blokken in grootte variëren van 2 megabyte tot 4 megabyte. De specifieke grootte is afhankelijk van het soort transactie het is. Om transacties uit te voeren, kun je gebruik maken van uitwisselingen zoals bitalpha-ai.nl

Waarom Zijn Bitcoin-blokken Niet Kleiner?

Bijna alle beweringen die betrekking hebben op de blokgrootte en de gevaren van de kleine of grote groottes zijn discutabel. Daarom benoemen we hier populaire beweringen die onjuist zijn. Volgens voorstanders het vergroten van de blokgrootte hebben te kleine blokken twee nadelen: 

Niet Genoeg Ruimte

Wanneer miniscule Bitcoin-blokken gebruikt zouden worden, zou er niet genoeg ruimte zijn om alle transacties en het netwerk te omvatten. Het gevolg hiervan is dat de kosten van het valideren van transacties omhoog zou schieten, wat gebruikers af zou schrikken. Bitcoin zou hierdoor veranderen in een normale bank waar gewone klanten een rekening bij hebben. Dit zou zorgen voor financiële zorgen als fractioneel reservebankieren en transactiecensuur, terwijl dit juist is wat Bitcoin en zijn gebruikers willen voorkomen. 

Minder Mainstream Gebruik

Kleine blokken zouden ook kunnen leiden tot minder Bitcoin-gebruikers, doordat veel ‘grote blokkers’ dit als probleem zouden kunnen beschouwen. Wanneer dit gebeurt, is het mogelijk dat gebruikers andere cryptocurrency gaan gebruiken of compleet stoppen met het gebruik van crypto. 

Waarom Zijn Bitcoin-blokken niet Groter?

Er zijn niet alleen claims over wat er zou gebeuren als de Bitcoin blokgrootte te klein zou zijn, maar ook over als ze te groot zouden zijn. Volgens ‘kleine blokkers’ zou er sprake zijn van drie problemen als blokken te groot zouden zijn. In tegenstelling tot voorstanders van grotere blokgroottes, zijn zij van mening dat dit voor risico’s en gecompliceerdheid zou zorgen. Deze drie problemen zijn:  

Hogere Kosten voor Bitcoin-knooppunten

Het eerste risico is dat meer grote blokken de kosten van het exploiteren van een Bitcoin-knooppunt verhogen. Het verhoogt de kosten op de volgende vier manieren:

De kosten van het opslaan van transacties op de blockchain nemen toe naarmate de blockchain sneller groeit;
Het verhoogt de bandbreedtekosten om alle transacties en blokken te downloaden;
Een betere CPU zal nodig zijn voor het valideren van transacties en blokken;
Hoe groter de blockchain is, hoe langer het duurt om een nieuw knooppunt op het netwerk op te starten vanwege de lange duur van het downloaden en valideren van alle transacties en grote blokken.

Mining Centralisatie

Centralisatie op gebied van mining is een ander tweede risico van meer grote blokken. Wanneer een miner een nieuw blok vindt, wordt het doorgestuurd naar de rest van het netwerk. Zoals het netwerk er nu uitziet, zou het langer duren voordat een groot blok zijn weg vindt naar de andere miners.  

Minder Netwerkbeveiliging

Het derde en laatste risico van grote blokken is dat ze gebruikers zouden ontmoedigen om kosten aan hun transacties toe te voegen.

Conclusie

De blokgrootte van Bitcoin is 1 MB en de bloktijd is 10 minuten. Gebruikers en ontwikkelaars hebben echter verhogingen van deze blokkeringslimiet voorgesteld, terwijl anderen de limiet volledig willen verwijderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie