Afbeelding
Foto: Unsplash

Een nieuwe lens kopen? 4x tips!

21 augustus 2023 om 11:27 Partnercontent

Ben jij op zoek naar een nieuwe lens en weet je niet goed waar je op moet letten? Lees dan gauw verder. Het uitzoeken van een nieuwe lens is geen makkelijke opgave. Zo moet je rekening houden met zowel je fotografiedoel, de compatibiliteit van de lens met je camera als de kwaliteit van de lens. Hieronder vind je een aantal tips voor het uitzoeken van een nieuwe lens voor jouw camera!

Compatibiliteit met camera

Als je op zoek bent naar een nieuwe lens is het altijd belangrijk om te kijken of de lens wel goed bij jouw camera past. Niet elke lens past bij elke camera en je kunt niet alle merken lenzen en camera’s met elkaar combineren. Bij het uitzoeken van een nieuwe lens is het dus belangrijk om te kijken of de mount van de lens compatibel is met die van je camera. Een EF lens Canon is bijvoorbeeld alleen compatibel met een spiegelreflexcamera en niet met een systeemcamera. Het is dus erg belangrijk om goed te checken of de mount van de lens bij die van de camera past!

Fotografiedoel

Het is ook erg belangrijk om je fotografiedoel te bepalen. Op basis hiervan kun je een nieuwe lens uitzoeken. Als je bijvoorbeeld kleine onderwerpen vanaf een verre afstand wilt kunnen fotograferen is het handig om voor een telelens te gaan. Een telelens is geschikt voor het fotograferen van vogels en sportwedstrijden. Wil je graag landschappen kunnen fotograferen? Dan is het beter om voor een groothoek lens te gaan. Met een groothoek lens kun je brede onderwerpen helemaal in beeld krijgen. Ideaal voor het fotograferen van landschappen, grote gebouwen of een skyline van een stad. Als je graag foto’s wilt kunnen maken van insecten of bloemen, is het handig om voor een macro lens te gaan. Met een macro lens kun je onderwerpen vanaf een zeer korte afstand precies fotograferen. Zo zit er voor elk fotografiedoel wel een geschikte lens tussen!

Kwaliteit lens

Het is ook belangrijk om de kwaliteit van de lens in de gaten te houden. De kwaliteit kan bijvoorbeeld al verschillen per merk. Zo is een Sony lens over het algemeen van andere kwaliteit dan een Canon of Nikon lens. Bij het beoordelen van de kwaliteit is het belangrijk om verschillende eigenschappen te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de brandpuntafstand, het diafragma en de beeldstabilisatie. Zo kom je erachter of de lens van goede kwaliteit is!

Met al deze tips wordt het uitzoeken van een nieuwe lens vast een stuk makkelijker!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie