Afbeelding
Archief BDUmedia

Hardinxveld sluit 2019 af met groene cijfers, maar toekomst is onzeker

14 juli 2020 om 17:01 Politiek

H'VELD-G'DAM De gemeente Hardinxveld heeft het jaar 2019 afgesloten met een klein plusje van 28.000 euro op de jaarrekening. Donderdag stemde de gemeenteraad in met de financiële jaarstukken. ,,We hebben boekjaar 2019 met een klein positief resultaat kunnen afsluiten, dat is fijn. We kijken echter ook vooruit naar de komende jaren en dan zien we grote uitdagingen om financieel gezond te blijven", aldus wethouder Theo Boerman.

door Ward den Besten

Bij de vaststelling van de begroting in november 2018 ging de gemeente nog uit van een positief resultaat van 341.000 euro. Het bedrag onder de streep was eind vorig jaar bijgesteld naar 245.000 euro negatief en valt nu dus weer licht positief uit. ,,Die grote schommelingen zijn te verklaren. Maar dat maakt het dus ook wel eens lastig'', zei TAB-raadslid Benhard van Houwelingen tijdens de raadsvergadering.

Hij wees onder meer op de inkomsten uit bouwleges die 244.000 euro voordeliger uitvallen. Dat komt doordat in het laatste kwartaal onverwachts een aantal grote projecten is ingediend. Ook heeft Hardinxveld in december van het Rijk 237.000 euro ontvangen om duurzaamheidsplannen uit te voeren, maar dat budget is nog niet besteed.

ONZEKER Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces zijn doorgaans ook de algemene beschouwingen, het hoogtepunt van het politieke jaar waarbij de partijen elkaar het vuur na aan de schenen leggen over het te voeren beleid. Maar in de perspectiefnota waarover ze donderdag debatteerden is alleen bestaand beleid doorberekend en zijn nieuwe toekomstplannen niet meegenomen. Door onder andere de coronacrisis zijn de financiën voor de toekomst namelijk nog erg onzeker. Een 'perspectiefnota light', zoals wethouder Boerman het formuleerde.

Het is allemaal teveel nattevingerwerk

Voor oppositiepartijen CDA en PvdA had het debat dan ook niet hoeven plaatsvinden. Zij zijn van mening dat er nog teveel losse eindjes zijn. Voor PvdA was het zelfs reden om tegen de perspectiefnota te stemmen. ,,Het is allemaal teveel nattevingerwerk'', lichtte Liny de Jager dat besluit toe. 

Daar dacht Cor van Vliet van de ChristenUnie anders over. Hij wees erop dat de gemeenteraad het college eerder heeft verweten te laat met informatie te komen. ,,Goed dat het college heeft gekozen om met ons te delen wat ze wel weten.''

PARKEERBELEID Tijdens het debat kwam verder het parkeerbeleid voor vrachtwagens ter sprake. Volgens TAB-raadslid Dick Fijnekam voelen chauffeurs die hun vrachtwagen parkeren op de daarvoor bestemde plekken zich benadeeld, omdat collega's die de regels aan hun laars lappen en lukraak in Hardinxveld parkeren onbestraft blijven. Boerman gaf aan dat een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) meer zal gaan handhaven op het parkeerbeleid en bevoegd is om te bekeuren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie