Afbeelding
Archief BDUmedia

‘Ook beleid nodig waar arbeidsmigranten wel mogen wonen’

24 februari 2021 om 10:31 Politiek

H'VELD-G'DAM Dat straks voor het verhuren van een woning aan arbeidsmigranten een vergunning nodig is, ziet de gemeenteraad als een stap in de goede richting. Maar naast deze vergunningsplicht is er een apart beleid nodig om arbeidsmigranten binnen de gemeente te huisvesten, stelt de raad, die donderdag het voorstel van het college goedkeurde.

,,Huisvesting van arbeidsmigranten is een issue in onze gemeente. Enerzijds door een woningtekort voor onze inwoners. En anderzijds door de behoefte aan arbeidsmigrantenhuisvesting'', zei fractievoorzitter Benhard van Houwelingen van de TAB. Hij wees op de gevolgen die het huisvesten van arbeidsmigranten in een woonwijk met zich mee kan brengen, zoals verloedering, geluidsoverlast en parkeeroverlast.

,,We moeten een oplossing zoeken voor dat probleem. Wij zijn blij dat het college daarmee aan de slag is gegaan'', aldus Van Houwelingen, die het college opriep op korte termijn te komen met een beleid voor waar arbeidsmigranten dan wel mogen wonen.

Ook Cor van Vliet van de ChristenUnie benadrukte dat arbeidsmigranten een woonplek nodig hebben, al vindt hij dat de werkgevers daar in de eerste plaats voor verantwoordelijk zijn. ,,Huisvesten van arbeidsmigranten in een normale woning is niet wenselijk. We zijn trots op onze maritieme industrie, op onze bouwbranche en onze uitzendbranche. Deze branches kunnen mede floreren door arbeidsmigranten. Het is dan ook onze plicht om arbeidsmigranten als mensen te zien zoals u en ik. En niet als productiemiddelen. Het voorzien van goede huisvesting is dan het minste wat we kunnen doen.''

PvdA-fractievoorzitter Max van den Bout zei meermaals aandacht te hebben gevraagd voor de problematiek rond het huisvesten van arbeidsmigranten. ,,Dit voorstel komt voor een groot deel aan onze wensen tegemoet'', zei hij. Timon van Zessen van het CDA schaarde zich achter de oproep van Van Houwelingen om te komen tot een huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten.

Het plan van het college is om in de bestemmingsplannen de begrippen 'wonen' en 'huishouden' beter te definiëren, om zo arbeidsmigranten te kunnen weren uit woonwijken. Want tot nu toe kon de gemeente niet optreden als ergens een woning werd verhuurd aan arbeidsmigranten. ,,Door het aanpassen en toevoegen van begrippen 'Wonen' en 'Huishouden' kan kamergewijze verhuur en woningsplitsing vergunningsplichtig worden'', staat in het voorstel van de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie