Afbeelding
pixabay.com

‘Vergunning voor migrantenwoning’

10 februari 2021 om 07:22 Wonen

H’VELD-G’DAM De gemeente wil een vuist maken tegen het verhuren van woningen aan arbeidsmigranten om zo onder meer parkeer- en geluidsoverlast tegen te gaan.

door Ward den Besten

Als het aan het Hardinxveldse college van burgemeester en wethouders ligt moet straks voor “het kamergewijs verhuren van woningen” een vergunning worden aangevraagd, staat in een voorstel aan de gemeenteraad.

Volgens het college kan woningverhuur aan arbeidsmigranten de leefbaarheid van een wijk verminderen. ,,Zo kan het bijvoorbeeld de parkeerdruk verhogen in een straat met meerdere eengezinswoningen die kamergewijs verhuurd worden of kunnen buren overlast van bijvoorbeeld te veel geluid of afval ondervinden”, aldus de gemeente.

Kortom er is geen handhaving mogelijk

Kritiek op het huisvesten van arbeidsmigranten in bijvoorbeeld woonwijken is al vaker geuit. Maar tot nog toe kon de gemeente daar niet tegen optreden. ,,Heden is het kamergewijs verhuren van woningen niet vergunningsplichtig en niet in strijd met het bestemmingsplan, kortom er is geen handhaving mogelijk” schrijft het college aan de raad. ,,Daarnaast is er krapte op de woningmarkt in het goedkope segment en wordt de druk hierop verhoogd omdat beleggers en huisvesters vrij spel hebben.’’

Het college wil daar verandering in brengen door in de bestemmingsplannen de begrippen ‘wonen’ en ‘huishouden’ beter te definiëren. ,,Door het aanpassen en toevoegen van begrippen ‘Wonen’ en ‘Huishouden’ kan kamergewijze verhuur en woningsplitsing vergunningsplichtig worden’’, aldus de gemeente, die zich daarvoor baseert op uitspraken van de Raad van State uit 2017 en 2019.

Het college laat de gemeenteraad weten een jaar nodig te hebben ,,om de bestemmingsplannen in Hardinxveld-Giessendam op specifieke onderdelen aan te passen’’ en ook met een overkoepelend bestemmingsplan hiervoor te komen. ,,Tussentijds zullen alle initiatieven vanuit de samenleving die kamergewijze verhuur omvatten niet behandeld worden tot het paraplubestemmingsplan vastgesteld is.’’

Het voorstel zal waarschijnlijk donderdag 18 februari door de gemeenteraad worden behandeld.

advertentie
advertentie