Arjan Meerkerk.
Arjan Meerkerk. Suzanne Heikoop
Gemeenteraadsverkiezingen

Arjan Meerkerk (SGP) wil jeugd de ruimte geven

Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM Eens in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit jaar zijn die verkiezingen weer en vinden plaats op 14, 15 en 16 maart.Ook in Hardinxveld-Giessendam mogen kiesgerechtigden naar de stembus. Het Kompas Hardinxveld-Giessendam sprak met alle lijsttrekkers. In dit verhaal staat Arjan Meerkerk (39), lijsttrekker van de SGP centraal.


door Marjanne Dijkstra

Arjan Meerkerk was 23 toen hij in de Hardinxveldse gemeenteraad terecht kwam. Daarvoor was hij al lid van de jeugdgemeenteraad. ,,Ik kom niet direct uit een ‘politiek nest’, maar mijn ouders waren wel maatschappelijk betrokken. Ze leerden mij mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. En volgens mij kun je alleen iets veranderen door er zelf onderdeel van te worden en ik wilde graag een bijdrage leveren aan het dorp. Ik was toen wel al actief voor de landelijke afdeling van de SGP jongeren, maar plaatselijke politiek staat veel dichter bij de mensen. Het is uitdagend en je kunt praktisch iets voor iemand betekenen. Heel vaak is het vooral al belangrijk om te luisteren naar iemands probleem, mensen willen zich graag gehoord voelen. En je hoeft natuurlijk niet van elk ding een motie te maken, maar ik informeer altijd wat die persoon zelf al heeft gedaan om het op te lossen en kan ik weleens helpen door een lijntje te leggen voor iemand.”

BELANGRIJK Hardinxveld-Giessendam staat net als veel andere gemeenten voor een grote uitdaging. ,,De woningmarkt is natuurlijk zwaar overvraagd. Niet alleen lokale inwoners, maar ook mensen van buitenaf komen er moeilijk tussen. Daarnaast willen we graag de voorzieningen in ons dorp behouden en daarvoor móeten we mee-ontwikkelen. Om de vitaliteit van het dorp te behouden moet er hier voldoende aanwas voor scholen, winkels en kerken zijn en moet de doorstroming op de woningmarkt verbeteren. En daarvoor moeten we bouwen en oog houden voor de problematiek rond dat bouwen.” 

Ook vind ik het heel belangrijk dat mensen zich veilig voelen en leven in een dorp waar het veilig is

Er zijn drie zaken die Meerkerk zelf heel belangrijk vindt. ,,Zoals de christelijke normen en waarden. Ze zijn wat mij betreft een mooie basis om naar te leven en het geeft me ook politiek een richting. Wat mij betreft zijn de standpunten actueler dan ooit met de hele discussie over grensoverschrijdend seksueel gedrag die nu wordt gevoerd. Houd de openbare ruimte vrij van reclame-uitingen over vreemdgaan en met teveel bloot, dat heeft een beschermende waarde. Natuurlijk zit het probleem in gedrag van mensen, dus ik weet ook dat het hiermee niet te voorkomen is, maar het is een begin. Ook vind ik het heel belangrijk dat mensen zich veilig voelen en leven in een dorp waar het veilig is. Overigens vind ik dat iedereen zich veilig en geaccepteerd moet voelen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat iedereen tevreden is over zijn leefomgeving. Dat je in een aantrekkelijke omgeving woont met veel groen en dat er geïnvesteerd wordt in speelplekken. Door het coronavirus is je eigen leefomgeving een plek waar je veel tijd doorbrengt en het is fijn als dat dan een aantrekkelijke uitstraling heeft.”

KANSEN Meerkerk is blij dat hij ooit op zijn 23e de kans kreeg om de gemeenteraad in te gaan. ,,Ik was nog jong, maar ben blij met de ruimte die ik toen kreeg. Die probeer ik nu ook te geven aan jongeren binnen onze partij. In het algemeen vergrijzen de gemeenteraden en is de gemiddelde leeftijd hoog. Wij hebben alleen al vijf twintigers in de top tien staan, gemixt met meer ervaren mensen in de gemeenteraad. Het is belangrijk dat zij het vak leren van de ervaren raadsleden en aan jongeren laten zien dat ook zij vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad.” 

Voor Meerkerk zijn de verkiezingen geslaagd als er een goede opkomst is bij de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Elke stem telt en het is belangrijk dat iedereen gebruik maakt van zijn of haar kiesrecht. Natuurlijk hoop ik dat de SGP ook goed uit de stembus komt en we een daadkrachtig en stabiel bestuur voor ons dorp kunnen vormen.”

advertentie