Een koninklijke onderscheiding en bloemen voor Cor van Vliet.
Een koninklijke onderscheiding en bloemen voor Cor van Vliet. Suzanne Heikoop

Afscheid oude raadsleden

Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM De gemeente heeft maandag afscheid genomen van zes raadsleden die de komende periode niet meer terugkeren in de Hardinxveldse gemeenteraad. Onder de vertrekkende politici zijn TAB-boegbeeld en oud-wethouder Benhard van Houwelingen en fractievoorzitter Cor van Vliet van de ChristenUnie. Laatstgenoemde kreeg tevens een koninklijke onderscheiding.

door Ward den Besten

Ook Peter aan de Wiel (ChristenUnie), Jasper de Jong (SGP), Timon van Zessen (CDA) en Robert Philippo (Fractie PHILIPPO/D66) namen afscheid. Aan de Wiel had zich niet meer kandidaat gesteld, De Jong was vorig jaar al gestopt en Van Zessen en Philippo behaalden met hun partijen onvoldoende stemmen om weer in de raad zitting te mogen nemen. Ook Van Houwelingen en Van Vliet hadden zich niet meer kandidaat gesteld.

LANGE PERIODE Voor de laatste twee betekent het een einde aan een lange periode binnen de lokale politiek. Van Houwelingen kwam in 2006 met de TAB in de gemeenteraad. Vier jaar later werd zijn partij de grootste bij de verkiezingen en nog eens vier jaar later werd Van Houwelingen wethouder. Afgelopen periode keerde hij weer terug als raadslid. Van Vliet werd in 2010 in de gemeenteraad gekozen en was de laatste vier jaar fractievoorzitter toen de ChristenUnie in het college zat. Beiden zaten samen vóór hun raadslidmaatschap al in de jeugdgemeenteraad.

Ook Van Houwelingen zou op basis van zijn staat van dienst in aanmerking komen voor een lintje, maar daar had hij zelf van afgezien. ,,Met begrip en respect voor de koning en de orde, maar ik vond mezelf nog wat te jong’’, zo zei de 34-jarige Van Houwelingen, die 18 was toen hij voor het eerst in de raad kwam. Het TAB-raadslid blikte maandag kort terug op wat hij in de afgelopen jaren had meegemaakt. Ook erkende hij de stap van wethouder naar raadslid in de laatste periode ,,als lastig’’ te hebben ervaren, maar zei geen spijt daarvan te hebben.

Burgemeester Dirk Heijkoop prees Van Houwelingen voor diens ,,sterke inhoudelijke kennis’’ en zijn ,,debatvaardigheden’’. Ook zei hij dat het TAB-raadslid ,,een soort natuurlijk ongeduld’’ heeft. ,,Dat siert je.’’

LOVENDE WOORDEN Ook voor Van Vliet had Heijkoop lovende woorden. ,,Je bent als geen ander in staat om een ander geluid te laten horen’’, aldus de burgemeester, die de ,,nuchtere en heldere kijk’’ van Van Vliet prees. Met zijn ,,expertise’’ heeft Van Vliet volgens Heijkoop ,,een belangrijke bijdrage geleverd’’ aan het lokale bestuur en mede daarom mocht hij een koninklijke onderscheiding ontvangen.

Ook De Jong werd door Heijkoop geprezen voor zijn nuchterheid en omschreven als iemand ,,op wie altijd een beroep gedaan kon worden’’. De SGP’er zat zo’n 12 jaar in de gemeenteraad, verdeeld over twee periodes. Na zijn vertrek vorig jaar was er nog geen formeel afscheid van hem genomen. Peter aan de Wiel kreeg van de burgemeester onder meer waardering voor zijn ,,humor en ontspannenheid’’ en van Van Zessen voor zijn inhoudelijke bijdrage en het zoeken naar de verbinding.

Ook Philippo was volgens de burgemeester ,,een ander geluid’’ binnen de gemeenteraad. ,,Je bent altijd in staat de aandacht te trekken en je doet er altijd alles aan om het debat naar je hand te zetten’’, aldus Heijkoop over de D66-lijsttrekker, die acht jaar geleden als raadslid van de TAB begon en in de afgelopen periode als eenmansfractie verder ging. Zowel Van Zessen als Philippo liet weten teleurgesteld te zijn om de gemeenteraad te moeten verlaten door net te weinig stemmen te hebben gekregen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie