Afbeelding
Wegwerkzaamheden

Buitendams in 2023 op de schop

7 december 2021 om 18:11 Wonen

HARDINXVELD-GIESSENDAM De omwonenden van Buitendams zullen meegenomen worden bij de herinrichting van de dijk. Maar ,,hoe en in welke vorm’’ wordt nog bekeken. Dat antwoordt het Hardinxveldse college van burgemeester en wethouders op vragen van de TAB. De verwachting is dat in 2023 de herinrichting daadwerkelijk kan beginnen.

door Ward den Besten

De TAB trok vorige maand aan de bel over de huidige situatie aan de Buitendams en vroeg zich af wanneer de herinrichting gepland staat. Van diverse bewoners had de coalitiepartij klachten ontvangen, omdat het verkeer er veel te hard zou rijden. Officieel is Buitendams een 30 kilometerzone, maar de dijk is daar niet op ingericht.

LATER DAN GEPLAND De gemeente laat weten dat volgend jaar begonnen wordt met de voorbereidingen en het jaar daarop gestart wordt met de werkzaamheden. Dat is later dan in eerste instantie gepland. Daarvoor is bewust gekozen, omdat op verschillende plekken langs de dijk nu nog gebouwd wordt. Daardoor is er momenteel veel bouwverkeer en ,,moet de weg steeds open voor de aanleg van nutsvoorzieningen naar de nieuwe woningbouwlocaties toe’’.

Het college schrijft aan de TAB dat inwoners bij de herinrichting worden betrokken, zoals dat in het verleden ook is gebeurd met de omwonenden van De Buurt en Peulenstraat-zuid toen daar de straat op de schop ging. ,,Hoe en in welke vorm is onderdeel van de voorbereiding. Ook daarin nemen we graag ideeën en initiatieven van bewoners mee’’, aldus het college. ,,De uitdaging is om zoveel mogelijk wensen mee te nemen in de uit te werken plannen.’’

Bij Buitendams hoort volgens de gemeente ,,een inrichting die niet uitnodigt om ‘snel’ van A naar B te willen, maar ligt het accent op verblijven’’. Daarvoor zijn eerder ook al ,,snelheidsremmende maatregelen’’ genomen. Voor de herinrichting zal ook het verbeteren van de afwatering worden meegenomen en wordt er advies gevraagd aan de verkeerscommissie. Daarnaast adviseert het college de dijkbewoners handtekeningen in te zamelen, indien ze glasvezel willen. Op die manier wordt de druk bij KPN opgevoerd om tijdens de herinrichting een glasvezelkabel aan te leggen.

De gemeente laat tevens weten met aannemers afspraken te maken over onder andere bewegwijzering naar de bouwlocaties. Ook zal ze hen erop aanspreken als er meldingen zijn van excessen door het bouwverkeer.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie