Walter Leendertse: ,,Ik probeer een column zo te schrijven, dat iedereen zich erin kan herkennen."
Walter Leendertse: ,,Ik probeer een column zo te schrijven, dat iedereen zich erin kan herkennen." Richard van Hoek

Columnist Walter: ‘Je bent veel vrijer in wat je schrijft’

13 augustus 2021 om 07:34 Mensen

HARDINXVELD-GIESSENDAM ,,Ik heb al wel eerder een proefcolumn voor Het Kompas geschreven, maar het kwam toen niet echt van de grond”, vertelt Walter Leendertse. Nu schrijft hij sinds een paar maanden om de week een column in Het Kompas. 

door Esther Coumans

De Hardinxvelder is al sinds 2008 aan de krant verbonden. Hij heeft veel artikelen voor Het Kompas geschreven. ,,Ik heb ook een tijdje een pauze genomen, maar sinds 2016/2017 ben ik weer helemaal terug.” Naast het schrijven voor Het Kompas geeft hij les op een middelbare school in Amersfoort in ckv (culturele en kunstzinnige vorming), bv (beeldende vorming) en theater. 

Het is niet voor het eerst dat Walter columns schrijft. ,,Lang geleden heb ik ook voor de website van de kerk columns geschreven en ook voor de school schrijf ik een paar keer per jaar columns. Wat ik zo leuk vind, is dat je in een column lekker creatief bezig kunt zijn. Het is heel anders schrijven, dan een artikel. Je bent veel vrijer in wat je schrijft en je hoeft het bijvoorbeeld niet te laten lezen voor goedkeuring. Je kan je eigen mening geven.”

De columnist vindt het leuk om iets unieks te maken. ,,Je kan aan je eigen stuk een bepaalde draai geven. Een soort tweede laag toevoegen. Ik probeer een column zo te schrijven, dat iedereen zich erin kan herkennen. Ik probeer de middenmoot te bereiken. En wat ik dan zo leuk vind, is dat ik soms door een laatste zin de hele column kan omdraaien. Dat vind ik heerlijk om te doen,”

BELANGRIJK De notitieblok op zijn mobiele telefoon is heel belangrijk voor Walter. ,,Ik haal overal inspiratie vandaan en ik kan snel schrijven. Het kan zo zijn dat ik onderweg ben en een goed idee tot me krijg, dan schrijf ik deze steekwoorden op in mijn notitieblok. Ik zou bijna zeggen dat ik niet zonder notitieblok kan, maar dat is ook weer niet waar hoor”, lacht hij. ,,Ik maak vaak wel een planning in mijn hoofd, wanneer ik een onderwerp wil aankaarten, maar het moet wel actueel zijn.”

Walter vervolgt: ,,De echte (dorps)verhalen krijg je natuurlijk als je een biertje aan het doen bent in de kroeg of in de trein zit. Dan hoor je de gesprekken van mensen. Ik luister graag zulke gesprekken af. Ik kan goed selectief luisteren en vooral in de trein pakt dat soms goed uit. Maar de inspiratie kan ook gewoon binnen komen als ik aan het wandelen ben.”, glimlacht hij. ,,It’s all in the details.”

advertentie
advertentie