Junioren in aanloop naar de finish
Junioren in aanloop naar de finish Jan de Bruin

Na 3 jaar weer wielerronde in de polder

Sport Deel je nieuws

Hardinxveld-Giessendam – Aan het eind van de dag op 10 juni 2019 werd het finishdoek opgeruimd met de verwachting dat ze een jaar later weer zou kunnen wapperen. Niets was minder waar, want de COVID-maatregelen zorgden ervoor dat de Hardinxveldse wielerronde van 2020 en 2021 niet door konden gaan. Dit jaar is het dan eindelijk weer zover en zal het finishdoek op Tweede Pinksterdag wapperen voor de 53e wielerronde van Hardinxveld-Giessendam .

“En iedereen is er weer bij he!”, benoemt comitélid Jan Goedhart en benadrukt daarmee de verbondenheid van de vrijwilligers en bedrijven die de ronde een warm hart toedragen. Met de 53e editie is die wielerronde inmiddels één van de oudste rondes op de Nederlandse wielerkalender en een begrip in de regio. In totaal worden er 4 wedstrijden gereden in het kader van de Districtskampioenschappen Zuid-Holland. Om 10.30 starten de Junioren (16-17 jarigen). De Vrouwen starten hun wedstrijd over 65km. om 12.15 uur. Daarna zijn de regionale talenten met een startlicentie aan de beurt. De Hardinxvelders Patrick Kramer, Arjen van de Minkelis en Wouter van Straten zullen het in een koers van 35 kilometer moeten opnemen tegen andere renners uit de polder.


Om 15.00 uur starten de Elite/Belofte renners voor hun 100 kilometer koers,  gelijk aan 22 ronden met daarin 44 beklimmingen van de viaducten over de goederenspoorlijn. Op de imposante deelnemerslijst van meer dan 100 wielrenners is het een thuiswedstrijd voor Ruben Nederveen (Belofte), Lennart van Houwelingen, Wim de Bruin en Bart Buijk (allen Elite).

“Niks zo mooi als koersen in de polder”, zegt de ervaren Ad de Kuiper die zelf met koersen is gestopt en graag meehelpt de ronde levend te houden. “Met een beetje wind ligt het met 2 rondjes in groepen uiteen en wordt het waaierrijden en zorgen dat je in de voorste komt ..en blijft.” Op het viaduct Spoorweg-Zwijnskade is de start/finish vanwaar de renners tot aan het andere viaduct, op de Polderweg, kunnen worden gevolgd. De organisatie ziet de start/finish-plek als centrum van de ronde waar gespeculeerd wordt over de winnaars en oude verhalen nog een keer gedeeld mogen worden. Entree is gratis.

advertentie