Op de top!
Op de top! Privé

Hardinxveldse Christiaan de Jong beklimt als eerste Nederlander ooit de berg Nuptse in Nepal van 7861 meter hoog

3 juni 2023 om 12:04 Sport Tips van de redactie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Dat Christian de Jong (34) uit Hardinxveld-Giessendam een fanatiek bergbeklimmer is, is bijna een understatement. Recent heeft hij als eerste Nederlander ooit de berg Nuptse in Nepal beklommen. Deze berg is pas 22 keer eerder succesvol beklommen. De hoogte – 7861 meter – in combinatie met het zeer technische karakter zorgden voor een loodzware tocht. Die maakte Christian samen met zijn Nepalese vriend Prakash.

door Eline Lohman

Recent vertrok de Hardinxvelder naar Nepal, om daar eerst de berg Pumori te beklimmen. Een historisch moment mag het zeker worden genoemd, want Christian is de eerste Nederlander die kan bewijzen dat hij de berg van 7161 meter hoog getrotseerd heeft. Een voorganger claimde in 1993 de Pumori te hebben beklommen, maar had daar geen bewijs van. Christian nu wel: gewapend met foto’s, video’s en een gps-track kwam hij de berg af. 

Dat klinkt nu gemakkelijk, maar dat was het zeker niet, blikt Christian terug.,,Op hoogte moet je goed kunnen handelen: het is ongelooflijk zwaar. Ik klim veel in de Alpen en de hoogte is daar nooit echt een issue. Maar als je naar echte hoogte gaat, zoals de Pumori, dan moet je acclimatiseren en dat is een ongemakkelijk proces. Je moet je lichaam laten wennen aan de hoogte, je lichaam is niet gemaakt om op die hoogte te overleven. Alles gaat in de blokkeerstand. Je hebt last van diarree, overgeven en een hoge harstslag. Een optelsom van al die zaken en het feit dat je weinig zuurstof hebt, maken dat klimmen op die hoogte heel zwaar is. Ik heb van alles gelopen, zoals ultramarathons, maar dit was wel zo mega zwaar!”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Het klimmen in Nepal was heel erg zwaar - Privé

TECHNISCHE UITDAGING

De vraag rijst waarom Christiaan het dan toch doet. Dat weet hij direct. ,,Vanwege de technische uitdaging en om te kijken wat ik fysiek aankan. Je gaat zo diep, je put uit je reserves. Mentaal was het ook zwaar. Het was min 20 en er stond een forse wind, dus het voelde aan als min 30. Ik houd ontzettend van klimmen en prestaties leveren.”

Het doel is de top, maar het gaat om de klim zelf

Dat laatste deed hij even later bij de berg Nuptse, die nog hoger was dan de Pumori. De Nuptse was het hoofddoel van de expeditie van Christian en zijn vriend. ,,Op Pumori voelde ik me heel slecht, ik had weinig energie. Op Nuptse voelde ik me beter. Ik vond het spannend om te kijken of ik in het rijtje thuis kon horen van de weinigen – de beste klimmers van de wereld – die de berg bedwongen hadden. Ja dus! Het was een hele zware klim, maar ik voelde me fysiek goed. Het zware zit erin dat je twee stappen zet en je al moet uithijgen. Van tent tot tent hebben mijn vriend en ik er 19 uur over gedaan. Hoe het voelde toen we op de top waren?” Christian lacht. ,,Het doel is de top, maar het gaat om de klim zelf. Op de top heerste euforie, het was heel vet om daar te zijn. Maar je moet ook nog terug. Dat is het gevaarlijkst, omdat je moe bent. Je hebt ogenschijnlijk de top gehaald, maar de terugweg vraagt veel focus en concentratie. En energie. Dus na vijf tot tien minuten op de top, begonnen we weer aan de afdaling.”

KLIMLIJSTJE

Het was een hele ervaring voor de beide heren. En daar blijft het niet bij voor in ieder geval de Hardinxvelder. Christian heeft nog een lange lijst liggen met bergen die hij graag wil beklimmen. Daar staat onder meer een berg van meer dan 8000 meter op op de grens van Nepal en Tibet met volgens Christian mooie routes. ,,Misschien ga ik die in 2025 beklimmen. Ook daar hebben maar enkele klimmers geklommen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


De Hardinxvelder klimt nu zo’n zeven jaar. - Privé

Christian klimt nu een jaar of zeven. Vroeger was hij altijd al in bomen aan het klimmen en zeven jaar geleden beklom hij zijn eerste berg. Niet zomaar: bergbeklimmen is een risicosport en dan is het wel zo fijn om goed beslagen ten ijs te komen, om het zo veilig mogelijk te doen, vertelt Christian. ,,Je moet weten waar je aan begint. Dus heb ik eerst een beginnerscursus alpine klimmen gevolgd en daarna ook nog een vervolgcursus met specialisaties. Iedereen kan de bergen in, maar als je het op een veilige manier wil doen, dan moet je of met een gids gaan of cursussen volgen. Ik heb het eerste gedaan. Vervolgens ben ik vooral veel meters gaan maken.”

Letterlijk. Christiaan weet nog goed dat hij voor het eerst een berg beklom. En dat met hoogtevrees. ,,De eerste keer was spannend, maar ik ben het gewoon gaan doen en mijn hoogtevrees is nagenoeg verdwenen.” Zie ook www.instagram.com/christian.de.jong.

Christian klimt nu een jaar of zeven.
Het klimmen in Nepal was heel zwaar.
Eline Lohman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie