Afbeelding
Richard van Hoek
Filosoferen met Willem

Waarom zij wel en wij niet…

12 mei 2022 om 10:13 Column

Een paar weken geleden sprak ik een Syrische vluchteling, helemaal geïntegreerd in de Nederlandse maatschappij. In het gesprek bleef de vraag, waarom zij wel en wij niet, hangen. In mijn vorige column schreef ik over even geen mening hebben. Eigenlijk is dat het tegenovergestelde van een column. Want juist in een column mag je je eigen mening of een persoonlijk verhaal delen. Terug naar de vraag, waarom zij wel en wij niet…

‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan’, artikel 1 uit de grondwet. In Hardinxveld zorgt de Sociale Dienst Drechtstreken voor de financiële ondersteuning van vluchtelingen uit Oekraïne. Die financiële ondersteuning is gelijk aan de financiële ondersteuning van andere vluchtelingen, zo’n 60,- per week. Ook voor vluchtelingen uit andere landen worden acties uitgevoerd en zijn er opvanglocaties beschikbaar. Waarom dan toch die vraag, waarom zij wel en wij niet? Dan moeten we kijken naar het welkom van en de beeldvorming over vluchtelingen. Het lijkt wel of wij het conflict in Oekraïne toch net ietsjes erger vinden dan andere conflicten op de wereld. Net ietsjes meer voor overhebben en net ietsjes harder voor willen lopen. Even wat feiten op een rij. Giro555 106 miljoen euro opgehaald heeft voor Oekraïne, terwijl in 2013 maar 5 miljoen werd opgehaald voor de Syrische oorlog. In Oekraïne zijn er enkele tienduizenden doden te betreuren (wat tot nu toe bekend is). Terwijl in Syrië de getallen uiteenlopen van enkele honderdduizenden tot een half miljoen. Als ik op zoek ga naar nieuwsberichten over Syrië op de website van Het Kompas, kom ik 10 artikels tegen. Typ ik Oekraïne in, zijn er zo’n 75 nieuwsberichten te vinden. Het voelt oneerlijk, haast onwerkelijk. We zijn toch allemaal maar mensen? Godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht of welke grond dan ook zou toch geen reden mogen zijn om mensen anders te behandelen? Vluchtelingen verliezen toch allemaal hun huis en haard, op zoek naar een veilig heenkomen? Volgens mij mogen we best wat kritischer zijn en minder selectief. Waarom zij wel en wij niet?

*Onder geen voorbehoud wil ik met deze column afbreuk doen aan de ellende, het verdriet en de pijn van zowel Oekraïense vluchtelingen als alle andere vluchtelingen.

Willem Arkeraats

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie