Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam
Raadspraat

CDA burgerlid Timo van Zessen in de Raadspraat over verenigingen

24 mei 2023 om 10:55 Column

Hardinxveld-Giessendam kent een bloeiend verenigingsleven. Verenigingen zijn het cement van de samenleving. Politieke partijen zijn ook verenigingen met leden en een bestuur. Naast burgerlid, mag ik al 9 jaar partijvoorzitter zijn van de lokale CDA-afdeling Hardinxveld-Giessendam. Het ledenaantal is echt een punt van zorg. Overigens voor veel verenigingen. Alle verenigingen in ons dorp hebben de uitdaging om nieuwe leden te vinden. Zeker politieke partijen. Kennelijk is de drempel hoog. Het vertrouwen in de politiek staat onder druk. U kent de onderwerpen: stikstof, de woningmarkt en duurzaamheid. Allerlei onderwerpen die de toekomst van ons en onze kinderen raken. Door partijlidmaatschap kunt u op belangrijke onderwerpen invloed uitoefenen. Het lidmaatschap is het toegangskaartje naar democratie: ‘’geen lidmaatschap, geen democratie’’ om het zo te zeggen.

Inwoners realiseren zich niet altijd hoe belangrijk het is om lid te zijn van een politieke partij. Immers: alleen met het lidmaatschap is het mogelijk om raadslid of burgerlid te worden en een actieve bijdrage te leveren in de raadzaal. Op basis van uitgangspunten een keuze te maken wat belangrijk is zoals een woning voor iedereen, een duurzame samenleving en een gemeenschap waarin inwoners elkaars zorgen kennen. Hoe gaan we met elkaar om en welke normen en waarden passen hierbij? Maar ook: financiële soliditeit: het huishoudboekje op orde. Niet alles kan.

Lidmaatschap betekent ook een actieve inbreng in de Algemene Leden Vergadering. Ook door gesprekken te voeren en inspiratie op te doen: wat bindt ons en wat houdt ons bij elkaar? U begrijpt het wel! Deze raadspraat is niet bedoeld om voor eigen parochie te preken. De raadspraat is bedoeld om te benadrukken hoe belangrijk verenigingen zijn. In dit geval: geen lidmaatschap, geen democratie!

Timon van Zessen
Burgerlid CDA

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie