Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam

Heijkoop: te maken met steeds zwaarder vuurwerk

Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Er wordt steeds zwaarder vuurwerk gebruikt en daarnaast zijn afgelopen jaarwisseling een aantal grote schadeposten geweest. Dat is de voorlopige verklaring die burgemeester Dirk Heijkoop heeft voor de fors hogere kosten van de vuurwerkschade in Hardinxveld ten opzichte van voorgaande jaren.

door Ward den Besten

Het CDA had vorig jaar meermaals aandacht gevraagd om mogelijke vuurwerkschade tegen te gaan. Dat uiteindelijk ,,maar liefst 72 vernielingen aan gemeentelijke eigendommen zijn toegebracht met een totale schade van ruim 23.000 euro’’, zat CDA-voorman Wim de Ruiter dan ook niet lekker. Hij wilde donderdag van het college weten hoe dit alsnog heeft kunnen gebeuren in een jaar waarin opnieuw een vuurwerkverbod gold.

Heijkoop gaf aan dat diverse maatregelen waren genomen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Zo was er straatmeubilair weggehaald, waren prullenbakken afgesloten en de voetbalkooien dicht. Ook zijn er in de week voorafgaand aan oud en nieuw extra toezichthouders ingehuurd die door het dorp hebben gelopen om zoveel mogelijk zichtbaar te zijn.

Die hadden volgens de burgemeester echter niet de bevoegdheid om iemand te bekeuren, want dat mogen alleen de boa en de politie. Ook geeft Heijkoop aan dat het op heterdaad betrappen van vuurwerkdaders zeer moeilijk is. ,,De politie heeft daar in deze periode wel extra op ingezet met extra rondes en de hotspots benoemd. Daar hebben de politie en onze boa extra toezicht op gehouden.’’

,,Ik ben het met u eens dat het schadebedrag veel te hoog is. Ook ik ben daar zeer teleurgesteld over’’, antwoordde Heijkoop op vragen van De Ruiter. ,,Als je naar het bedrag kijkt dan is er één afwijking van voorgaande jaren. Dat is dat we nu enkele grote schadeposten hebben die ontstaan zijn door schade aan kunstgrasvelden en een speeltoestel”, legde hij uit. ,,Maar desalniettemin blijft het een zeer treurige zaak.’’

Ook zei de burgemeester dat in andere gemeenten de schade bijna overal groter was dan in voorgaande jaren. ,,We hebben dat niet helemaal scherp, maar het lijkt wel voort te komen uit het feit dat er steeds zwaarder vuurwerk - en dat zal vaak ook illegaal vuurwerk zijn - wordt afgestoken. Uit alle hoeken van Europa is vuurwerk binnengereden, dat van een zwaarder kaliber is dan ons eigen vuurwerk dat op de reguliere vuurwerkpunten te verkrijgen zou zijn. Dat is ook nog eens treurig voor de ondernemers hier.”

advertentie