De eerste bijeenkomst van het Taalcafé in de Rehobothschool was gelijk een succes.
De eerste bijeenkomst van het Taalcafé in de Rehobothschool was gelijk een succes. Samaela Lolofs

Taalcafé nu ook in Rehobothschool

Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM ,,Het is idee is afgelopen najaar geboren”, laat Lisette Boon, directeur van de Rehobothschool in Hardinxveld-Giessendam weten. Ze heeft het over het Taalcafé dat sinds 8 maart op dinsdag in hun school plaatsvindt.

door Esther Coumans

,,Wij merkten op school dat sommige ouders niet alles begrijpen wat wij communiceren. Bijvoorbeeld hoe werken de 10 minuten gesprekken of is het verplicht om op een informatieavond te komen? Om deze ouders nog beter Nederlands te laten begrijpen, wilden we iets doen”, legt directeur Boon uit. Ze zocht contact met Bibliotheek AanZet. ,,We wilden beter in contact komen met de ouders die het lastig vinden om te communiceren. Nu is er in de bibliotheek ook een Taalfcafé dat wordt bezocht, alleen wij wilden de drempel nog lager maken. De ouders kunnen op een dinsdag hun kinderen nu naar school brengen en zelf dan blijven voor het Taalcafé. Dan zijn er vrijwilligers van de bibliotheek aanwezig die de ouders helpen. Wij faciliteren de ruimte en de bibliotheek verzorgt het Taalcafé. Maar het leuke is wel dat twee oud-collega’s van de Rehobothschool vrijwilligers zijn tijdens deze ochtend. Zij zijn met pensioen gegaan en doen nu vrijwilligerswerk.”

De Rehobothschool is niet de eerste school waar het Taalcafé plaatsvindt. In Boven-Hardinxveld vond het eerst plaats in De Lange Wei, maar door corona is dat toen een lange tijd dicht geweest. De bibliotheek zocht een nieuwe plek en deze werd gevonden in de Merwedeschool. Samaela Lolofs van het Taalcafé van Bibliotheek AanZet is blij dat de Rehobothschool hen heeft benaderd. ,,Zij wilden beter communiceren met sommige ouders op hun school. Met het Taalcafé kunnen we ouders ondersteunen. Het is niet alleen goed om het Nederlands te verbeteren, maar ook goed voor de sociale contacten. Het is voor veel ouders al een drempel om Nederlands te spreken en tijdens deze ochtend merken ze dat ze niet alleen zijn. Dat er meer mensen zijn die er moeite voor moeten doen.”

De eerste bijeenkomst was gelijk een succes. ,,Er waren zes ouders op de eerste ochtend”, zegt Lolofs. ,,Dat is echt heel mooi. Het is een heel informeel samenzijn. We gaan aan de slag met woordenschat, lezen en taalbegrip. Eigenlijk allerlei manieren om iedereen aan het praten te krijgen. Want hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. De ouders zien dan ook dat iedereen verschillend is en dat ze er allemaal moeite mee hebben. Dat geeft ze weer vertrouwen als ze samen bezig zijn.” 

Het Taalcafé is elke dinsdag in de Rehobotschool om 08.30 uur en duurt ongeveer tot 09.45 uur. 

Meer info: www.bibliotheekaanzet.nl

advertentie