Vijf dagen lang kunnen kinderen lekker spelen tijdens de Speel-In.
Vijf dagen lang kunnen kinderen lekker spelen tijdens de Speel-In. Speel-In

Speel-In luidt de noodklok

Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM ,,Ik wil het liever niet zeggen, maar we moeten nu wel de noodklok luiden voor de Speel-In”, geeft voorzitter Kevin Faro aan. ,,We komen echt medewerkers tekort en als het zo doorgaat, weet ik niet meer hoe lang we nog bestaan.”

door Esther Coumans

Dat is duidelijke taal van de voorzitter van de Speel-In. In de laatste twee weken van de zomervakantie vindt de 43ste editie van de populaire Speel-In in de sporthal De Wielewaal plaats. Vijf dagen lang kunnen kinderen uit Hardinxveld-Giessendam en omgeving lekker spelen in de tientallen speelhoeken. Zo is er een computerhoek, maar ook een bouwhoek, een knutselhoek, een kookhoek en zelfs een laboratorium. Maar kinderen kunnen zich ook uitleven op de vele springkussens, is er een spookhuis en een huttendorp. Genoeg te doen voor de kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 13 jaar.

Veel Hardinxvelders zullen vroeger ook mee hebben gedaan met de Speel-In en er zijn er heel wat die zijn blijven hangen, zoals voorzitter Kevin Faro. ,,Als kind ben ik denk ik twee keer als bezoeker hier geweest, maar binnen no-time zat ik in de organisatie. De toenmalige organisator zag toekomst in mij.” Dat klopt, want Faro is niet meer uit de organisatie gestapt en is nu zelfs voorzitter.

Als het zo doorgaat, weet ik niet hoe lang we nog kunnen bestaan

Medewerkers kunnen zich al een tijdje aanmelden voor de Speel-In. ,,En die hebben we hard nodig”, laat Faro weten. Medewerkers krijgen een vergoeding per dagdeel en moeten 14 jaar of ouder zijn. ,,De oudste medewerker op dit moment is 87 jaar. We merken dat we te weinig aanmeldingen binnenkrijgen en dan wordt het voor ons moeilijk om alles te bemannen. De optie is om de Speel-In kleiner te maken, maar dat zou wel betekenen dat we kinderen moeten weigeren en dat willen we echt niet. Als het zo doorgaat, weet ik niet hoe lang we nog kunnen bestaan”, zegt hij somber.

Hij vervolgt: ,,En het coronajaar in 2020 heeft ons ook niet goed gedaan. Door de lockdown hebben we veel medewerkers verloren. Het is heel erg belangrijk dat we de Speel-In behouden. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren, zoals meer sponsors, maar ook zeker meer medewerkers. Per dag hebben we tussen de 70 à 80 medewerkers nodig. We willen ook geen wachtrijen, dus daarom hebben we het ook nodig. Alleen bij het spookhuis staat er een Efteling wachtrij.” Leerlingen die hun maatschappelijke stages moeten lopen, kunnen zich ook aanmelden. ,,Zij zijn enorm welkom.”

STEUN De Speel-In is afhankelijk van subsidie, sponsoren en financiële steun. ,,Gelukkig zijn we niet achteruit gegaan met het aantal sponsoren. Het zou ook fijn zijn als ouders, die vroeger deelnemer waren aan de Speel-In, nu komen helpen. Dan kunnen ze zien hoe het aan de andere kant is. Dus ik roep ouders op om zich aan te melden.” Faro laat weten dat hij wel eens tegen mensen zegt dat de Speel-In zijn eerste ‘kindje’ is. Het gaat hem echt aan zijn hart. ,,Ik doe liever bij de 50ste Speel-In een stapje terug, dan dat we binnen een korte tijd de handdoek in de ring moeten gooien.”

De Speel-In vindt plaats op 11, 12, 15, 16 en 17 augustus in sporthal De Wielewaal in Hardinxveld-Giessendam. In de ochtend is het van 09.30 tot 12.00 uur en in de middag is het van 13.00 tot 15.30 uur. Het is voor de kinderen mogelijk om tussen de middag over te blijven in de foyer.

Tickets, aanmelden en info: www.speelin.nl.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie