Gemeenteraadsleden, Gemeente Sliedrecht, Bijderwieden 2022
Gemeenteraadsleden, Gemeente Sliedrecht, Bijderwieden 2022 Richard van Hoek

Terug- en vooruitblikken met...: Wethouder Roelant Bijderwieden

6 januari 2023 om 12:30 Mensen


HARDINXVELD-GIESSENDAM In deze rubriek Terug- en vooruitblikken met... kijken we zo rond de jaarwisseling met een aantal Hardinxvelders en Sliedrechters terug op 2022 en vooruit naar 2023. Wat waren hun mooie ervaringen en waar kijken ze naar uit? Vandaag Sliedrechts wethouder Roelant Bijderwieden.

Hoe kijk je terug op 2022?

,,Voor mij is dit een bijzonder jaar. Ik had met de jaarwisseling niet bedacht dat ik nu van deze geweldige gemeente wethouder ben. Een nieuwe rol, met verantwoordelijkheid. Een grote ambitie om Sliedrecht verder te ontwikkelen naar een schitterende plaats. Waar mensen graag willen wonen en werken. Waar de historie van ons te zien is en waar je mensen tevreden leven.”

Heb je ergens spijt van?

,,Spijt vind ik een lastig woord. Je maakt wel eens een keuze waarbij je later denkt, dat had ik anders moeten doen, dan kun je spreken van spijt. Ik zie het meer als een leermoment. Het vormt je namelijk ook. Ik kijk terug op een bijzonder en mooi jaar. Om de vraag te beantwoorden zeg ik dat niet ergens spijt van heb.”

Wat was een indrukwekkend moment in 2022?

,,Wat zeker indrukwekkend was voor mij is natuurlijk de inval van Oekraïne en de vluchtelingen die in Sliedrecht zijn gekomen. Zij kwamen toen ik nog raadslid was en in mijn tweede week als wethouder hebben we een bezoek gebracht aan de opvanglocatie, wat een indrukwekkend staaltje samenwerken van Sliedrechtse bedrijven was om dat in te richten. De inzet van inwoners om hun huis open te stellen als gastgezin is natuurlijk geweldig. Het is zeer indrukwekkend, zeker als je de beelden bekijkt hoe het in Oekraïne er aan toegaat. Er waren gelukkig ook mooie en indrukwekkende momenten, zoals mijn installatie als wethouder, de vorming van het ondernemersfonds, het college werkprogramma presenteren, de zondagsopstelling die verder mogelijk is geworden, de verhuizing van mijn dochter naar Utrecht voor haar studie, de andere rol die je hebt bij raadsvergaderingen, het vrij plots stoppen als docent, de bedrijfsbezoeken die ik heb gedaan, de fietsvakantie met mijn vrouw Karin van Salzburg naar Rimini, ik kan nog wel even doorgaan. Het was voor mij op heel veel fronten een indrukwekkend jaar.”

Wat wil je in 2023 anders gaan doen?

,,De tijd die ik samen heb thuis nog beter besteden en vaker samen er even tussenuit gaan. Karin en ik zien elkaar duidelijk minder. Ik vind het echt geweldig hoe zij mij de ruimte geeft om dit te doen en dat vraagt ook zorgzaam zijn met en naar elkaar. Dat deden we al en daar moeten we aandacht aan blijven geven. Dus tijd die we samen hebben, ook samen gebruiken. Dat vraagt dat ik soms duidelijker moet zijn. Een voorbeeld daarvan is een weekendtrip gewoon wel direct plannen en niet wachten tot de dag van vertrek om te kijken waar je naar toe wilt gaan, dan is de kans groot dat we niet gaan.”

Heb je goede voornemens of doelen voor 2023?

,,Wat ik hiervoor zei is ook al een goed voornemen. Verder persoonlijk zorgen dat ik fit en vitaal ben, het mag een onsje minder bij mij. En vaker tijd vrijmaken voor mijn familie en vrienden. Als wethouder denk ik dan gelijk aan het verder uitwerken van de ontwikkeling van Sliedrecht, met programma ruimtelijke vernieuwing, de driehoek, de start van het ondernemersfonds, de ontwikkeling van de economie en de ruimte in Sliedrecht. Kortom we gaan verder waar we mee zijn begonnen want al die doelen realiseren we niet allemaal in het jaar 2023. Daar is meer tijd voor nodig en we zijn op weg en moet blijven op de goede weg. Dat is dus het voornemen en het doel.”

Roelant Bijderwieden (53) is namens de VVD wethouder voor de gemeente Sliedrecht.

advertentie
advertentie