Jsvorming in natuurgebied Avelingen bij Gorinchem, tussen het Kanaal van Steenenhoek (links) en de Merdewe (rechts).
Jsvorming in natuurgebied Avelingen bij Gorinchem, tussen het Kanaal van Steenenhoek (links) en de Merdewe (rechts). Cees vd Wal
Met video

Hoogwater update: ijs op de uiterwaarden

8 februari 2021 om 16:40 Natuur en milieu

H’VELD-G’DAM De top van hoogwater op de Rijn is bereikt, langzaam trekt de golf door het rivierengebied. Intussen maken sneeuw en ijs er een indrukwekkend landschap van. Verschillende gemeenten roepen op om voorzichtig te zijn op de dijken of sluiten dijkwegen af. Door sneeuwval zijn de dijken glad, blijf thuis als de wegen niet veilig zijn. Ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden, zodat dieren een goed heenkomen kunnen zoeken.

Dijkgraaf Co Verdaas woont zelf buitendijks en praat je kort bij.

Vandaag en morgen schommelt de waterstand op de Rijn bij Lobith rond 14,50m +NAP. Daarmee blijft de piek iets onder die van 2018 (14,64m). De Maas, Waal en Nederrijn staan overal tegen de dijken aan. Op de Maas schommelt de waterstand rond 10,50m +NAP bij Sambeek-Beneden. Ook hier staan de uiterwaarden vol.


Slot Loevestein, omringd door het hoge water van de Waal, Merwede en Afgedamde Maas. Foto: Cees vd Wal

De dijken worden voortdurend geïnspecteerd. De buitenpolders en uiterwaarden staan vol. In het peilbeheer binnendijks wordt rekening gehouden met kwelwater en wellen.  

Het waterschap begrijpt de wens om te schaatsen nu er eindelijk weer ijs ligt. Maar schaatsen op uiterwaarden is gevaarlijk, doe het niet. Stroming en peilverschillen maken de ijsvloer onbetrouwbaar. Let ook op met schaatsen op sloten en vaarten. Het ijs kan onbetrouwbaar zijn door rivierwater dat onder dijken doorloopt (’kwel’).

Sneeuw, ijs en hoogwater leveren veel bijzondere beelden op.


De molens van Kinderdijk, in de Alblasserwaard. Foto: Cees vd Wal.


Bevroren rietvelden in de Alblasserwaard. - Cees vd Wal


advertentie
advertentie