Sneeuw en ijs bij de molens van Kinderdijk in de Alblasserwaard, met links de Hoge Boezem van de Overwaard en rechts Alblasserdam.
Sneeuw en ijs bij de molens van Kinderdijk in de Alblasserwaard, met links de Hoge Boezem van de Overwaard en rechts Alblasserdam. Cees vd Wal
Met video’s

Hoogwater update: de top bereikt, vanaf nu daalt de rivier

9 februari 2021 om 17:17 Natuur en milieu

H’VELD-G’DAM Vanochtend piekte de Rijn, de daling zet in. Tegelijk valt de vorst in. Wat doet Waterschap Rivierenland?

De winterse uiterwaarden zijn een indrukwekkend gezicht. Gevaar voor de dijken is er niet. Het waterschap roept op om drukte te vermijden op dijken en kades. Door sneeuwval zijn de dijken glad, blijf thuis als de wegen niet veilig zijn. Ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden.

Dijkgraaf Co Verdaas woont zelf buitendijks en praat je kort bij.

(Tekst gaat onder de video verder)


De top van de Rijn bij Lobith was vanochtend op 14,53m +NAP. Vandaag zet de daling zachtjes in, die vanaf morgen versnelt. Op de Lek en de Merwede passeert de top vannacht. Op de Maas is de waterstand vandaag en morgen nog licht verhoogd bij het Land van Maas en Waal en bij de Bommelerwaard.

Overal staat het water nu tegen de rivierdijken. Kwel vormt zich op veel plekken achter de dijken: volle sloten en natte velden. Nu de piek afneemt, zal ook deze druk op het grondwater afnemen. Op zowel sloten als uiterwaarden zal zich ijs vormen. Dijkwegen zijn vaak glad door sneeuw en ijs.

Bekijk hieronder de video van de Merwede die de uiterwaarden van de Avelingen vult.

(Tekst gaat onder de video verder)


Op sommige plekken in Nederland helpen waterschappen bij het bevorderen van de ijsgroei. Maar de regionale verschillen zijn groot.

NIET SCHAATSEN OP UITERWAARDEN Waterschap Rivierenland raadt met klem af om te schaatsen op het ijs in uiterwaarden. Daarnaast roepen zij op om alleen te schaatsen op ijs gecontroleerd door ijsverenigingen. Schaatsen op natuurijs is altijd risicovol, nu zijn de risico’s in het rivierengebied groter. Dit komt door kwelwater en stroming.

In het rivierengebied hebben wij te maken met uitzonderlijke omstandigheden: een combinatie van hoogwater op de rivieren, sneeuw en extreme vorst. Door de hoge rivierwaterstanden staan uiterwaarden vol en is er veel kwelwater in het rivierengebied. Kwel is rivierwater dat door de druk van de hoge rivier onder de dijk wordt gedrukt. Dit kwelwater komt terecht in grondwater, sloten en vaarten. Omdat kwelwater een hogere temperatuur heeft dan het water in sloten, kan ijs hier en daar zwakker worden. Daarnaast moeten we op veel locaties met gemalen overtollig water afvoeren als gevolg van de vele kwel. Door het malen van sloten beweegt het water waardoor ijs zwak en onbetrouwbaar wordt.

Schaatsen in uiterwaarden is sowieso levensgevaarlijk. Door stroming van rivierwater is ijs in uiterwaarden per definitie onbetrouwbaar.

Schaats alleen op door ijsverenigingen gecontroleerde plekken. En neem daarbij alstublieft de corona-maatregelen in acht. 

advertentie
advertentie