Afbeelding
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Het inrichten van je thuiskantoor doe je zo

19 januari 2022 om 15:20 Partnercontent

Nog altijd werken de meeste mensen thuis en niet op kantoor. De verwachting is dat ook na de maatregelen van de corona pandemie veel mensen nog thuis blijven werken. Hoewel er op kantoor de juiste benodigdheden voor handen zijn, zoals een goed bureau, fijne stoelen en het best binnenklimaat, heb je deze mogelijkheden thuis niet altijd. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je ook thuis een fijne werkplek hebt en bovendien dat je comfortabel kunt zitten de hele dag. Onderschat het belang van bijvoorbeeld een bureaustoel en de plek je waar werkt dus niet.

De juiste zithouding

Dit is het meest belangrijke punt wanneer het aankomt op het inrichten je werkplek thuis. Je brengt heel wat uren door achter de computer in een zittende houding. Deze houding moet dan ook goed zijn. Wanneer je de verkeerde zithouding hebt, krijg je snel last van allerlei vervelende klachten. Denk aan pijn in het nek- en schoudergebied of de rug, hoofdpijn of RSI-klachten. Wanneer je een stoel uitkiest voor je thuiskantoor moet je dan ook kiezen voor de beste bureaustoel. Eentje die goed ergonomisch af te stellen is en daarmee goed aansluit op jouw lichaam. Je werkgever kan je hier eventueel ook in helpen. Overleg altijd wat de mogelijkheden zijn. 

Blijf in beweging

Wie een baan heeft waarbij je veel op de computer moet werken, brengt heel wat uren op een dag zittend door. Helaas is langere tijd achter elkaar zitten niet goed voor je lichaam. 

Een goede oplossing om ook gedurende je werkdag in beweging te blijven, of in ieder geval niet te lang achter elkaar te zitten, is het hebben van een zit-sta bureau. Deze is in hoogte verstelbaar waardoor je er ook staand achter kunt plaatsnemen. Ook kun je eventueel gebruik maken van een bureaufiets waardoor je werken met bewegen kunt combineren. Naast dat je ervoor kunt zorgen dat je tijdens het uitvoeren van je werk minder zit, door middel van bijvoorbeeld een zit-sta bureau, is het ook belangrijk dat je af en toe een korte pauze hebt waarin je een korte wandeling maakt. Dit geldt overigens niet alleen voor tijdens het thuiswerken, maar ook wanneer je op kantoor zit. Maak dus regelmatig een blokje om, zodat je lichaam in beweging komt.

Zorg voor voldoende licht

Daglicht is goed een mens. Zorg dus dat er voldoende licht naar binnen schijnt in de ruimte waar jij zit te werken. Met voldoende licht ben je namelijk productiever. Heb je niet de mogelijkheid thuis om te kiezen voor een ruimte waar veel natuurlijk licht naar binnen schijnt, plaats dan in ieder geval voldoende verlichting door middel van lampen.  

Waar heb je zicht op

Ieder mens is verschillend. Houd rekening met je eigen persoonlijkheid wanneer het op het plaatsen van je bureau aankomt. Ben je iemand die snel is afgeleid, dan is het niet verstandig je bureau te richten naar het raam, waardoor je constant bent afgeleid door alles wat er buiten gebeurt. Het kan dan handig zijn om richting een lege muur te werken. Andere mensen vinden het juist weer prettig dat ze naar het raam gericht zijn en laten zich niet snel afleiden. Het is maar net wat jij fijn vindt. 

Creëer een afgesloten ruimte

Hoe makkelijk het ook is om gewoon aan de keukentafel of in de woonkamer te zitten werken, het zorgt vaak wel voor meer afleiding. Bovendien is het lastiger om de werkdag af te sluiten omdat je niet letterlijk de deur achter je kunt dicht doen. Als je de mogelijkheid hebt kies dan ook voor een aparte kamer waarin je de werkplek inricht. Heb je die optie simpelweg niet omdat er geen bureau in de slaapkamer past of je hebt geen extra kamer, probeer dan creatief te denken waar je eventueel wel een ´afgesloten´ plek kunt creëren. Bijvoorbeeld door ergens in een nis of een hoek te zitten of een gordijn op te hangen waardoor je een gedeelte af kunt sluiten.

Het oog wil ook wat

Naast de essentiële benodigdheden die nodig zijn om goed en comfortabel te kunnen werken, is het ook prettig wanneer je werkomgeving er gezellig uitziet. Dat is thuis nog makkelijker te realiseren dan op kantoor. Je kunt wat persoonlijke foto’s op je bureau plaatsen, eenvoudig een plant neerzetten naast je bureau of de ruimte zelfs een kleur geven op de muren die je leuk vindt. Je hoeft immers geen rekening te houden met je werkgever en kunt het inrichting zoals je zelf wilt. 

advertentie
advertentie