Afbeelding
Foto Shutterstock

Veilig werken doe je met deze cursussen

Partnercontent

In veel branches wordt er steeds meer aandacht besteed aan veilig werken. Niet alleen werknemers, maar ook werkgevers hechten veel waarde aan een veilige werkomgeving. Naast een veilige werkomgeving is het van belang dat werknemers gevaarlijke situaties herkennen en ongelukken voorkomen. Dit kunnen ze leren aan de hand van twee soorten cursussen: VCA en BHV. In dit artikel leert u alles over deze twee cursussen. 

Werk veilig met een VCA-certificaat op zak

VCA is de afkorting voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Deze checklist is in het leven geroepen om de veiligheid op de werkvloer te bevorderen. Wil je aan kunnen tonen dat je de bekwaamheid hebt om jouw werkzaamheden veilig uit te voeren? Ga dan je VCA halen. Er zijn verschillende VCA-certificaten die je kunt halen. 

VCA Basis: Voor werknemers 

VCA Basis is bedoeld voor werknemers die op de werkvloer werken. Ben je bijvoorbeeld onderhoudsmedewerker of technicus? Dan is deze cursus geschikt voor jou. Wanneer je de cursus hebt behaald, beschik je over de basiskennis wat betreft veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer. 

VCA VOL: Voor leidinggevenden

Ben je leidinggevende of ZZP’er? Dan is deze cursus geschikt voor jou. Tijdens deze cursus leer je hetzelfde als bij VCA Basis, maar de informatie is toegespitst op de items waar je als leidinggevende mee te maken hebt. 

VCU VIL: Voor intercedenten

Deze cursus is bedoeld voor intercedenten. Werk je bij een uitzendbureau en regel je de plaatsing van personeel bij een VCA gecertificeerde onderneming? Dan raden we deze cursus aan. 

Leer wat je moet doen in een onveilige situatie tijdens een BHV cursus

Veel bedrijven zijn tegenwoordig erg veilig ingericht. Toch kan er altijd iets misgaan. Daarom raden we aan om je te verdiepen in een BHV cursus. Tijdens deze cursus leren een aantal medewerkers hoe ze om moeten gaan met bepaalde gevaarlijke situaties. 

Verschillende onderdelen

De BHV cursus bestaat uit verschillende onderdelen. De medewerkers leren onder andere hoe ze om moeten gaan met brand op de werkvloer. Ze leren over brandklassen, blusmiddelen en de deurprocedure. Daarnaast maken ze kennis met het BHV ontruimingsplan. Ze leren hoe ze snel en effectief de werkvloer kunnen ontruimen. 

Bij het laatste onderdeel van de cursus leren de deelnemers over levensreddende en niet levensreddende hulp. Denk aan shock, snijwonden en brandwonden. Van alles komt langs in dit onderdeel. 

advertentie
advertentie