Gemeentehuis Hardinxveld-Giessendam
Gemeentehuis Hardinxveld-Giessendam Esther Coumans

De geheimhouding van de lijst met geheime stukken van de gemeente Hardinxveld-Giessendam is met een jaar verlengd

31 mei 2023 om 07:34 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM De gemeenteraad besprak de lijst met geheime stukken. De geheimhouding werd met een jaar verlengd.

door Wim Timmermans

Geheimhouding in de gemeentelijke politiek. Ik ben zelf jarenlang raadslid geweest en soms stond er ineens een geheim stuk op de agenda. Meestal ging het om het agendapunt. Alle gezichten stonden ineens op ,,serieus”. Er werd een korte pauze ingelast. Mensen op de publieke tribune moesten de zaal verlaten.

NIET SPANNEND

Erg spannend was het doorgaans niet. Er werd een nieuwe accountant gekozen; er kon met spoed een woning worden verworven die te koop werd aangeboden naast een gevaarlijke kruising. Dat soort dingen. Belangrijke kwesties; over individuele mensen of bedrijven; of met grote financiële gevolgen.

Het duurde nooit lang, maar na het sluiten van de vergadering stond de ruimte rond de bar vol vragende gezichten: ,,Waar ging het over? Wat was er? Kan je echt niks zeggen? Een tipje van de sluier? Mag ik raden? Is er crisis?” Een verdwaalde journalist, die altijd op de loer lag, wilde ineens van je weten hoe het met je ging, leidde het gesprek langzaam naar de geheime vergadering en haakte af als je aangaf niks te zullen zeggen.

OPENBAARHEID

Wat zit er achter geheimhouding? Volgens de grondwet moet de gemeente ,,in openbaarheid handelen”. Maar daarop zijn uitzonderingen mogelijk. College en raad kunnen bepalen dat bepaalde stukken niet openbaar zijn. Bijvoorbeeld als de onderhandelingspositie van de gemeente kan worden aangetast; als er schade wordt toegebracht aan de financiële positie van de gemeente; of als belangen van personen of bedrijven in het geding zijn.

Eens per jaar bespreekt de gemeenteraad de lijst met geheime stukken om te kijken of de geheimhouding er nog op moet blijven. Dat was ook vorige week het geval in Hardinxveld-Giessendam. Op de lijst staan drie stukken die betrekking hebben op de selectie van de nieuwe accountant en stukken die te maken hebben met grondzaken, zeg maar aan- en verkoop van grond.

TIP VAN DE SLUIER

Het was een kort ‘debat’. Timon van Zessen (CDA) wilde het onderwerp bespreken in de gemeenteraad. Hij vroeg om een ,,publieksversie van het geheime Meerjarenprogramma Grondzaken.” In het verleden was zo’n publieksversie beschikbaar. Van Zessen vindt het belangrijk omdat het meerjarenprogramma een belangrijke bouwsteen is van zowel de begroting als de woningbouw. De publieksversie komt er en volgend jaar buigt de raad zich wederom over de lijst met geheime stukken.

Wim Timmermans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie