Terrein oude ijzergieterij
Terrein oude ijzergieterij Richard van Hoek

Woningbouwplan IJzergieterij lijkt een gelopen race

7 maart 2022 om 13:16 Rechtbank IJzergieterij en Rokerij IJzergieterij en Rokerij

DEN HAAG Het bestemmingsplan staat nog ter discussie. Maar de bouwvergunning voor 150 woningen voor het project IJzergieterij is inmiddels verleend en onaantastbaar geworden. ,,Bij een eventueel gebrek in het bestemmingsplan en dat plan wordt vernietigd, dan kan er toch gewoon gebouwd worden”, constateerde de voorzitter van de Raad van State maandag tijdens een zitting. De woningbouw kan dus niet meer worden tegengehouden door de vele omwonenden die het bestemmingsplan aanvechten.

,,Waarom zijn jullie niet tegen die vergunning in beroep gegaan”, wilde een van de rechters van de Raad weten. Juridisch gezien is er volgens hem nu sprake van een voldongen feit. Het antwoord van een van de woordvoerders van de omwonenden was simpel. ,,De kas was leeg.” Er was niet voldoende geld om ook nog tegen de bouwvergunning te procederen.

Wat nog wel een probleem voor de omwonenden is, is de mogelijkheid die het bestemmingsplan openlaat voor nog meer woningen. In het plan staat niet dat er maximaal 150 woningen gebouwd kunnen worden. Volgens hun woordvoerder is bij alle onderzoeken over de gevolgen van de woningbouw uitgegaan van 150 woningen. Komen er toch meer woningen, dan deugen die onderzoeken niet meer.

Voor de Raad van State is het nu de vraag of de planregels inderdaad meer woningen toelaten. Zo ja, dan is er een probleem. Volgens de advocate van de gemeente is dat niet het geval. Voor meer woningen is niet eens de ruimte, stelde ze. Maar ze zag de bui ook wel hangen en vroeg de Raad om zo nodig zelf de planregels aan te passen.

VERKEER ,,Ik heb er verschrikkelijk veel moeite mee dat er zoveel verkeersbewegingen bij komen”, klaagde een buurtbewoner. ,,Ik vraag me af of dit allemaal wel gaat. Het verkeer is nu al een drama.” Hij doelde op de grote bestaande verkeersdrukte op de Nieuweweg.

Hoe de kruising van de Nieuweweg met de Rivierdijk wordt aangepast, is volgens de advocate van de gemeente een andere zaak. Dat staat los van het bestemmingsplan. Maar de verkeersdrukte en de overlast daarvan is volgens een van de rechters van de Raad uitvoerig onderzocht. ,,Wij moeten alleen toetsen of er geen volslagen onzin in die onderzoeken staat.” Van de bezwaarmakers wordt dan verwacht dat ze met wel heel goede argumenten moeten komen om de Raad nog aan het twijfelen te brengen over al dat onderzoek, aldus de rechter.

DUBBELE PET Hij begon ook uit eigen beweging aan de bezwaarmakers uit te leggen dat de Raad van State er niets tegen kan doen dat de gemeente dezelfde advocate inhuurde als projectontwikkelaar Blokland BV. ,,Ik kan me voorstellen dat de bezwaarmakers zich heel onprettig voelen bij die situatie”, zei de staatsraad. Het beeld van belangenverstrengeling tussen Blokland en de gemeente kwam wel sterk naar voren.

,,Dit bevestigt de wijze waarop de gemeente en de ontwikkelaar ons hebben klemgezet”, zei een van de omwonenden. ,,Er was geen goede scheiding van verantwoordelijkheden tussen de gemeente en marktpartijen. Er ligt een zorgplicht bij de gemeente. We zien alleen maar dat er door de gemeente op economische gronden is geoordeeld.”

De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie