De voorkant van het huis aan de Kerkweg (linkerkant).
De voorkant van het huis aan de Kerkweg (linkerkant). Kooyman Makelaar

Liesbeth Leenman over hun huis aan de Kerkweg in Hardinxveld-Giessendam: ‘We hebben echt veel veranderd in dertig jaar’

23 september 2023 om 11:31 Wonen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Ruim dertig jaar wonen Liesbeth Leenman en haar man Jan (en hun vier kinderen) met veel plezier aan de Kerkweg 72 in Hardinxveld-Giessendam. Inmiddels is het huis verkocht en in oktober betrekken ze haar ouderlijk huis, ook aan de Kerkweg, waar niet alleen Liesbeth, maar ook haar moeder is geboren. Ze kijkt met veel plezier terug op nummer 72. ,,Er liggen hier heel veel herinneringen in het huis.”

door Esther Coumans

In het Cultuurhistorisch erfgoed boek wordt beschreven dat dit huis van begin 20ste eeuw is. En het is nog in bezit van de originele raampartij met blinden en met kalkzandsteen gedecoreerde strekkenrollagen boven kozijnen, speklagen in gevel van kalkzandsteen, gecementeerd plint. Van buiten nog heel karakteristiek, maar ook van binnen zit er veel karakter in, vooral door het creatieve inzicht van Liesbeth. Ze vertelt dat ze gelijk verkocht was, toen ze dit huis zagen. ,,Het is wel op een aparte manier gegaan eigenlijk. Mijn zus fietste op een dag langs dit huis en ze zag dat de makelaar een bord in de tuin zette. Ze dacht gelijk dat het iets voor ons zou zijn. Ze heeft gelijk actie ondernomen en de makelaar gebeld. Op ons vakantieadres werden we gebeld dat we een optie hadden op dit huis. En dat terwijl we ons oude huis wilden verbouwen. Toen we dit huis zagen waren we op slag verliefd. Het is hier zo prettig wonen aan Giessen, heerlijk.”

Het huis is eigenlijk een voorhuis met achterhuis. De serre die Liesbeth en Jan in 2005 eraan hebben gebouwd is waarschijnlijk de ruimte geweest van de hoepmakersschuur van vroeger. Noot: eigenlijk was de hoepmakerswerkplaats niet in de serre, maar in de huidige woonkeuken (rond 1920). In de jaren ‘60/’70 was er geen hoepmakerij meer; toen was dat schuur. ,,In het achterste gedeelte werden waarschijnlijk hoepels gemaakt.” In het voorhuis zat vroeger ook de bedstede en in de achterkamer zat ook het schuurgedeelte. ,,De mensen die voor ons hier woonden hadden de woonkamer achter. Dat bleek voor ons helemaal niet praktisch met vier kinderen, dus hebben we in 2009 de keuken en woonkamer omgewisseld. Met een opgroeiend gezin is zo’n woonkeuken heel erg fijn.”

(Tekst gaat verder onder de foto).


De grote woonkeuken met naar achteren toe de serre en openslaande deuren. - Kooyman Makelaar

Wanneer Liesbeth terugkijkt op de dertig jaar lacht ze. ,,We hebben echt veel veranderd in die dertig jaar. Ik bedenk steeds weer iets nieuws en dan gaat mijn man ermee aan de slag. Ik heb ook echt een handige man. Hij kan echt alles maken wat ik bedenk. Hij vindt het ook erg leuk om oplossingen te bedenken. Echt een hele dikke duim voor hem. Hij is altijd zo geduldig met mij en ik overleg echt niet alles met hem. Als ik ineens bedenk dat ik een wandje wil verven, dan doe ik dat gewoon. En ik houd niet van dat keurige. Dus alles afplakken en strak erop. Nee, ik schilderde ook gewoon om een kast heen. Dat geeft het wel dat karakter.”

Dat Liesbeth goed is in creatief denken, bewijst de serre aan het huis wel. Het is al van alles geweest, laat ze weten. Ze somt op: ,,Een workshopruimte, een atelier, een brocante winkeltje samen met mijn zus en als er iets gemaakt moet worden, zetten we alles in de serre aan de kant en maken het daar zoals bijvoorbeeld een fiets. En wat helemaal lekker is dat de tuindeuren open kunnen. Met dit zomerse weer is dat heerlijk.”

Opvallend in de keuken is het glazen plafond en de doorkijkhaard. ,,De haard behoort toch wel tot één van mijn favorieten in dit huis. Er zat eerst een houtkachel in, maar de warmte ging helemaal niet naar de woonkamer. In een woonblad zag ik een tunnelhaard van twee kanten en dat paste hier perfect.” Het glazen plafond is volgens Liesbeth een aanwinst. ,,Iedereen had boven een eigen slaapkamer. Toen het eerste kind uit huis ging, hebben we boven iets verbouwd en werd die slaapkamer een grotere badkamer. Het kleinere badkamertje dat we hadden verdween en daarvoor in de plaats kwam een grote dakkoepel en een glazen plafond. Wat een licht hadden we ineens. Het is super fijn en het geeft ook een leuk en speels effect. En nadat kind twee het huis uitging, heeft Jan boven een atelier voor mij gemaakt. Door de lichte overloop, is dat perfect!”

(Tekst gaat verder onder de foto).


De knusse woonkamer met in het midden de doorkijkhaard. - Kooyman Makelaar

Ook de tuin is door de jaren heen aangepakt. In de diepe tuin, die aan de Giessen ligt, staan twee schuren, die ook helemaal zelf gebouwd zijn. ,,Het was een oude schafkeet”, vertelt Liesbeth. In een van de schuren heeft het echtpaar in de warme zomers vaak geslapen. ,,Geweldig was dat. Ik bouwde de schuur dan om tot een mooie buitenslaapkamer. Het bed paste precies en met warme nachten, is het hier buiten met de schuurdeuren open heerlijk slapen.”

De eigenaresse geeft wel aan dat ze het moeilijk gaat vinden om in de herfst afscheid van te gaan nemen van het huis. ,,Heel je ziel en zaligheid ligt hier toch wel in. Elke keer verzon ik weer iets en door creatief denken werd het iets moois. Ik vind dat zo leuk om daarmee bezig te zijn. Daar hebben we allebei veel plezier in. Een huis moet wel karakter hebben en dat is ons wel gelukt”, zegt ze trots. ,,We hebben hier met zoveel liefde gewoond, dan is het lastig om de deur achter je dicht te trekken, maar we kijken ook enorm uit naar ons nieuwe huis.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
In de voortuin is een moestuin gemaakt.
De ruime serre die al voor veel doeleinden is gebruikt.
De grote woonkeuken met de doorkijkhaard.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie