Afbeelding
pixabay.com

Gemeente Hardinxveld-Giessendam aan nieuw groenbeleid

15 juni 2021 om 15:43 Natuur en milieu

H’VELD-G’DAM Hardinxveld gaat het groenbeleidsplan op de schop nemen. Daarin staan de hoofdlijnen van het groenbeheer van de gemeente. De laatste versie dateert van 2007 en is aan vervanging toe. In de nieuwe versie zal onder andere aandacht komen voor het onderhouden van groen door inwoners en het inpassen van groen vanwege klimaatverandering.

door Ward den Besten

,,We leven in een heel andere tijd dan in de periode waarin het huidige plan is vastgesteld. Andere thema’s vragen de aandacht zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit, duurzaamheid, beeldkwaliteit en samenwerking. Allemaal zaken waar het huidige plan geen of in veel mindere mate aandacht aan werd besteed’’, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad, die binnenkort vergadert over een startnotitie voor het groenbeheer. Begin volgend jaar zal naar verwachting een definitief plan klaar zijn, dat de komende tien jaar zal gelden.

KLANKBORDGROEP Voor het opstellen van het nieuwe groenbeleidsplan wordt ook gewerkt met een klankbordgroep waarin inwoners en enkele belangengroepen, waaronder Stichting Dorpsbehoud, kunnen meedenken. Ook volgt er nog een enquête waarin inwoners naar hun mening wordt gevraagd.

In een evaluatie van het oude plan schrijft de gemeente dat veel van de genoemde doelen en plannen de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. Als voorbeelden worden genoemd: de bermen langs de Parallelweg, de ‘versteende Wieling’ die volgens de gemeente een groene uitstraling heeft gekregen en de vernieuwing van de Peulenlaan en het Peulenpark. ,,Op andere plekken is aandacht geweest voor sociale veiligheid door bijvoorbeeld hogere beplanting te vervangen door lage beplanting of gras’’, aldus de gemeente, die verder wijst op de inspraak die bewoners hebben gehad bij de uitvoering van diverse projecten.

WEINIG GELD Toch is niet alles volgens plan verlopen. Dat kwam deels doordat er te weinig geld beschikbaar was voor het groenonderhoud. Ook merkt de gemeente op dat de groei van onkruid vaak met pieken komt ,,en niet altijd kan de buitendienst het niveau beheersen’’. Het oude groenbeleidsplan geeft daarnaast onvoldoende kaders mee voor de ontwikkeling van nieuwe woonwijken. Vaak is groen - evenals plekken om te kunnen spelen - bij de ruimtelijke ontwikkeling ,,een ondergeschoven kindje en wordt beperkt tot de randen van het plan’’.

Verder concludeert de gemeente dat ze er ,,niet helemaal’’ in is geslaagd ,,om bewoners mee te nemen of te betrekken bij de doelen uit het groenbeleidsplan of bomenbeleidsplan waardoor er onbegrip ontstaat in de keuzes die worden gemaakt’’. Bij sommige inwoners leeft volgens het college een sterk gevoel ,,dat de gemeente weinig groen bevat en we onderaan sommige lijstjes hangen, bijvoorbeeld wanneer er wordt gekeken naar het aantal bomen in de gemeente’’. Ook zou er maar raak gekapt worden en weinig worden gecompenseerd.

De gemeente is daarom nagegaan hoeveel bomen in de afgelopen drie jaar zijn gekapt waarvoor een vergunning nodig was. Van de circa 8500 bomen die de gemeente onderhoudt, zijn er voor 269 bomen een kapvergunning verleend, waarvan er 191 gecompenseerd zijn of moeten worden. Vorig jaar ging het bijvoorbeeld om veel bomen op begraafplaats Spindermolen (68 stuks) en in het Peulenpark (31 stuks).

Sinds het huidige bomenbeleidsplan - dat naast het groenbeleidsplan bestaat - in 2012 is vastgesteld, zijn voor bomen op particulier terrein echter geen kapvergunningen meer nodig, met een enkele uitzondering voor bomen die als waardevol zijn aangewezen. De kap van sommige bomen waarvoor geen vergunning nodig was, zoals bij nieuwbouwlocatie De Rokerij, leidde de afgelopen jaren meermaals tot onbegrip bij omwonenden en sommige partijen in de gemeenteraad.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie