Liny de Jager en Max van den Bout.
Liny de Jager en Max van den Bout. PvdA Hardinxveld-Giessendam
Gemeenteraadsverkiezingen

Liny de Jager: ‘Iedereen moet kunnen meedoen’

10 maart 2022 om 07:37 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM Eens in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit jaar zijn die verkiezingen weer en vinden plaats op 14, 15 en 16 maart. Ook in Hardinxveld-Giessendam mogen kiesgerechtigden naar de stembus. Het Kompas Hardinxveld-Giessendam sprak met alle lijsttrekkers. In dit verhaal staat Liny de Jager (64), lijsttrekker van de PvdA centraal.

door Marjanne Dijkstra

Liny de Jager en Max van den Bout (75) voeren samen het gesprek over de Partij van de Arbeid. De Jager heeft - op z’n zachtst gezegd - nogal roerige tijden gehad. In november overleed haar man Fien, ondanks dat hij ziek was nog onverwachts. De Jager: ,,Het was een enorme klap, de bodem werd echt onder mijn voeten weggeslagen door dit verlies. Ik ben nog lang niet de oude, maar mijn man had heel graag gewild dat ik door was gegaan en daarom heb ik het lijsttrekkerschap weer op me genomen. Het team van de PvdA is er ook voor me en laten me steeds weten dat ik het niet alleen doe. Dat ervaar ik trouwens ook uit het dorp hoor, mensen die een kaartje sturen, eten brengen of zomaar even aan komen waaien. Het is fijn om te merken dat mensen aan me denken en me bemoedigen.”

ONTWIKKELING De Jager kijkt er wel enorm naar uit om als Partij van de Arbeid weer haar steentje bij te dragen. Vier jaar geleden zag het er lang naar uit dat de PvdA niet mee zou doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Ik was daar zo verontwaardigd over, dat ik me meldde om mee te helpen. Ik werd toen wel meteen lijsttrekker. Ik had geen politieke ervaring, maar gelukkig haakte Max - hij had eigenlijk geen zin meer - toch aan om me te helpen.” Van den Bout vult aan: ,,De manier waarop Liny zich in de periode ontwikkelde was echter, zó leuk dat ik daar enthousiast van werd en er steeds weer meer zin in kreeg.” De Jager vertelt: ,,Ik heb veel cursussen gevolgd en dat was ontzettend leuk om te doen. Bij de PvdA zit zoveel ervaringen merk ik op de trainingen.”

Ik vind het ontzettend belangrijk dat iedereen in dit dorp kan zijn wie hij of zij wil zijn, ongeacht kleur, ras, seksuele voorkeur of geaardheid

Woningbouw is een belangrijk thema voor de Partij van de Arbeid. ,,Veel jongeren blijven nu noodgedwongen bij hun ouders wonen. het vervelende is dat er geen doorstroommogelijkheden zijn. Kijk nu naar mij, alleen in zo’n groot huis nu. Er zijn zo wel meer mensen, maar we kunnen nergens heen. Ook op het gebied van sociale huur moet er doorstroming komen met behoud van lasten, niet dat je opeens veel meer gaat betalen.” Verduurzaming vindt de PvdA ook een belangrijk thema, maar het moet wel verantwoord gaan. Van den Bout: ,,Wat nu gebeurt, zijn in onze ogen paniekmaatregelen. In het wilde weg maatregelen treffen is niet efficiënt. Het klimaat is zeker belangrijk, maar we moeten daar goed naar kijken.” De Jager voegt nog toe: ,,Ik vind het ontzettend belangrijk dat iedereen in dit dorp kan zijn wie hij of zij wil zijn, ongeacht kleur, ras, seksuele voorkeur of geaardheid. Op het Willem de Zwijgercollege werd de regenboogvlag gehesen, ten teken dat we allemaal gelijk zijn. Dat is helaas nog niet overal zo. In deze maatschappij moet iedereen met respect worden benaderd en mag niet worden gepest. Natuurlijk weten we dat dit onderwerp in bepaalde kringen gevoelig ligt, maar dat is geen reden om er niet over te praten. Er moet een kentering komen. We willen heel graag artikel 1 van de grondwet aan de muur in de raadszaal.”

MEEDOEN Voor De Jager zijn de verkiezingen geslaagd als de Partij van de Arbeid drie zetels heeft, maar ‘twee is ook al heel erg mooi’. ,,Maar dan kijk ik puur naar mijn eigen partij natuurlijk. Ik denk ook dat het belangrijk is als mensen echt gaan stemmen. Vaak hoor ik kritiek op de gemeente, maar stemmen doen ze dan niet. Dan verandert er natuurlijk nooit wat. Overigens doet voor mij de uitslag er al minder toe als ik bedenk dat we een complete en compacte gemeente zijn, waar iedereen mag zijn wie hij of zij is en mee kan doen op elk vlak. Dat is waar ik voor wil gaan.”

advertentie
advertentie