Afbeelding
Google maps

Gemeente blijft QR-code bij zwemles controleren

15 februari 2022 om 10:19 Corona

HARDINXVELD-GIESSENDAM De gemeente Hardinxveld zal de landelijke richtlijn blijven volgen wat betreft het controleren op het coronatoegangsbewijs bij de zwemles. Dat antwoordde burgemeester Dirk Heijkoop donderdag op vragen van Johanna de Rover.

door Ward den Besten

De Rover maakte gebruik van het publieke spreekkwartier. Daarin hield ze een pleidooi om de QR-codes voor het zwemonderwijs af te schaffen. Volgens haar zorgt de maatregel voor verdeling in de maatschappij en is die disproportioneel geworden. Ook is volgens haar bij zwemlessen sprake van onderwijs en moet het gebruik van QR-codes daarom komen te vervallen.

De Rover wijst onder meer op een voorlopige uitspraak van de rechter. Die oordeelde onlangs over een zwembad in Hilversum dat het ouders die meegaan naar de zwemles van hun kind niet meer hoeft te controleren op coronatoegangsbewijzen. De rechter vond in dit geval dat het zwembad geen binnensportlocatie is en dat zwemles onder onderwijs valt.

Volgens Heijkoop wordt de zaak nauwgezet gevolgd, maar is nog niet duidelijk of de uitspraak ook van toepassing is op andere zwemlocaties. De burgemeester zegt dat binnen de veiligheidsregio is afgesproken om de landelijke lijn te volgen. Maar mocht de uitspraak algemeen bindend worden, dan zal die gerespecteerd worden. Wel wijst Heijkoop erop dat het kabinet ook met versoepelingen komt, waardoor in het zwembad mogelijk op korte termijn sowieso niet meer gecontroleerd hoeft te worden op de QR-code.

,,Ik snap de zorg die u als ouder op zo’n soort moment wilt geven aan uw kind heel erg goed’’, zegt Heijkoop tegen De Rover. ,,Het is wel zo dat het zwempersoneel er alles aan doet om de kinderen zo goed mogelijk te begeleiden en gerust te stellen. Die doen dat op een professionele manier en proberen de zorg voor zover dat kan over te nemen van de ouders die niet mee naar binnen kunnen. Ik ben het met u eens dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen. Nu is dat een beetje diffuus, maar wij hebben als veiligheidsregio geen aanleiding om daar anders mee om te gaan dan de landelijke richtlijn.’’

De Rover liet weten voorheen wel gebruik te hebben gemaakt van QR-codes, maar sinds het einde van de laatste lockdown daar niet meer aan mee te willen werken. ,,De QR-code heb ik van mijn telefoon gewist, terwijl ik toen gewoon een vinkje had’’, legt ze uit. ,,De reden dat ik niet meedoe aan de QR is omdat ik dit vinkje een gigantische tweedeling in de maatschappij zie veroorzaken.’’ Dat ze daardoor niet meer op vakantie of naar het restaurant kan, legt ze zich bij neer. Maar dat ze daardoor niet meekan naar de zwemlessen van haar kind, vindt ze onredelijk.

advertentie
advertentie