O.b.s. de DriemasterPietersweer 323371 PN Hardinxveld-Giessendam0184-614313www.driemaster.nl
O.b.s. de DriemasterPietersweer 323371 PN Hardinxveld-Giessendam0184-614313www.driemaster.nl De Driemaster
De Specialist

Talentenlab voor iedere leerling

9 december 2020 om 15:48 Onderwijs

H’VELD-G’DAM Basisschool de Driemaster heeft een talentenlab gerealiseerd, waar leerlingen van meet af aan gestimuleerd worden om hun talenten te ontwikkelen. Het lab werkt volgens de STEAM lesmethode. STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics.

Leerkracht Gertrude Breevaart vertelt enthousiast over de opmerkelijke aanpak op de Driemaster. ,,Als TOP-school staat bij ons Talent Ontwikkeling in Partnerschap centraal. Wij gaan na deze realisatie samen met bestaande en wellicht nieuwe partners ons materiaal nu verder uitbreiden. De STEAM lesmethode triggert de nieuwsgierigheid en verwondering van onze leerlingen. Niet het vak of de methode is leidend, maar het onderwerp waar leerlingen in geïnteresseerd zijn. Juist door een mix van mogelijkheden aan te bieden, is iedere leerling zelf in staat om zijn of haar talenten te ontdekken en uit te vouwen.’’

Ze toont de voormalige grote toneelzaal, bekend van vele wervelende musicals, die een metamorfose naar een Talentenlab heeft ondergaan en laat zien wat de kleuters bijvoorbeeld leren over wat mentos met een fles cola doet.

Bij Science wordt wetenschap inzichtelijk gemaakt met proefjes en toegankelijke uitdagingen. Technology staat voor robotica, nieuwe technieken, programmeren, technisch met foto’s omgaan en de leerlingen bijvoorbeeld mediawijs maken. Engineering geeft praktisch inzicht in bestaande technieken en ambachten, zoals timmeren, figuurzagen of solderen. Arts is het meest kunstzinnige onderdeel en kent aandachtpunten als schilderen, tekenen, beeldhouwen of creatieve fotografie. Mathematics staat voor rekenen op een hoger plan en het beeldend maken van moeilijke opgaven. Het ontwerpen van diagrammen of verwerken van cijferreeksen.

Gertrude: ,,Het werken in het talentenlab is niet geheel individueel, maar legt de nadruk op samenwerken. Samen met en van elkaar leren. De leerlingen doen bijvoorbeeld mee aan een verscheidenheid van talentenworkshops, zoals programmeren, koken of Chinese bewegingskunst. We laten iedere groep in de toekomst minimaal een uur per week werken in ons Talentenlab. Dit naast een aantal reguliere lessen die ook in het lab verzorgd worden. We laten onze leerlingen hun talenten ontdekken, benoemen en ontwikkelen.’’

Openbare basisschool de Driemaster kent om en nabij 150 leerlingen en rond de zestien leerkrachten. Alle groepen functioneren los van elkaar in een eigen lokaal met vertrouwde leerkrachten. De Driemaster is een relatief kleine school die alle mogelijkheden biedt om het maximale uit een kind te halen. Ouders van toekomstige leerlingen kunnen -bij hoge uitzondering- de school op afspraak bezoeken. Vanzelfsprekend wel met het in acht nemen van alle RIVM-regels die momenteel gelden.

advertentie
advertentie